Partnerbericht

De Wijde Wereld

Op zondag 13 oktober vertonen wij de documentaire De Wijde Wereld. De documentaire volgt Teade Walma, in de jaren negentig docent op De Wijde School, waar hij les gaf aan kinderen van asielzoekers. In de documentaire De Wijde Wereld zoekt hij deze kinderen, vijftien jaar later, op. Hoe gaat het nu met hen? 

Teade nodigt de oud-leerlingen uit voor een reünie. De bevlogen docent raakte destijds erg geraakt door deze kinderen. Hij zag hen een nieuw begin maken, terwijl ze juist onthecht en ontheemd waren. In een poging dat proces vast te leggen maakte Teade van alle kinderen een portretfoto en nam zich voor om hen op een dag weer op te zoeken. Ze waren toen vol energie en levenskracht, maar hoe is het nu als jongvolwassenen met hen gesteld?

De documentaire filmt de reünie en volgt drie oud-leerlingen: Mina uit Irak, Hamza uit Burundi en Melika uit Iran. Drie ambitieuze jongeren die iets moois van hun leven willen maken, maar daarbij ook druk ervaren. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst speelt nog steeds een rol in hun leven. Het besef dat hun ouders veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar.

De Wijde Wereld is een lieve, kleine documentaire waarin drie jongvolwassenen terugkijken op hun asielverleden en laat zien hoe zij om gaan met het effect dat dit verleden op hun dagelijkse leven heeft.

Na afloop is er een nagesprek.

Bekijk hier de trailer:

Over de documentaire:

De documentaire De Wijde Wereld is gemaakt door regisseur Sherman de Jesus. Sherman vroeg zich af op welk moment er een eind komt aan het vluchtverhaal. Wanneer ben je als vluchteling ‘geland’ in het land waar je naartoe bent gevlucht?

We organiseren deze vertoning samen met productiebedrijf Memphis Film & Television.