Partnerbericht

De voordelen van LED verlichting voor het milieu

Zorg dragen voor het milieu is een verantwoordelijkheid waar iedereen zich verantwoordelijk voor zou moeten voelen. Dit is gelukkig steeds vaker het geval. De meesten van ons zijn namelijk al op de hoogte van milieuvriendelijke processen zoals recycling om de hoeveelheid afval die we produceren te minimaliseren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van nieuwe en opkomende technologieën die we kunnen gebruiken om de CO2 uitstoot te verminderen. Een goed voorbeeld hiervan is LED verlichting. Deze lichten die je bijvoorbeeld in een staande lamp kunt gebruiken bieden veel voordelen, zowel voor de gebruiker als het milieu. Hieronder vind je een paar van de milieuvoordelen.

Energiezuinig
LED lampen zijn tot wel 80 procent efficiënter dan traditionele verlichting zoals TL- en gloeilampen. Dit komt doordat maar liefst 95 procent van de energie in LED verlichting wordt omgezet in licht en slechts 5 procent gaat verloren als warmte. Dit in vergelijking met fluorescentielampen die 95 procent van de energie omzetten in warmte en slechts 5 procent in licht natuurlijk hartstikke goed. LED lampen verbruiken daarnaast ook nog eens veel minder stroom dan traditionele verlichting. Een typische 84 watt fluorescentielamp kan worden vervangen door een 36 watt LED om precies hetzelfde lichtniveau te geven. Minder energieverbruik vermindert de vraag van elektriciteitscentrales en vermindert de uitstoot van broeikasgassen, wat dus zeker goed voor het milieu is.

Levensduur
Daarnaast hebben de LED lampen ook nog eens een zeer lange levensduur. Een langere levensduur betekent natuurlijk een lagere CO2 uitstoot, dut is een enorm milieuvoordeel van de LED verlichting die je kunt kopen in deze webshop. LED lampen gaan namelijk tot maar liefst zes keer langer mee dan andere soorten lampen, waardoor er minder vaak vervanging nodig is. Dit is uiteraard ook zeker goed voor je portemonnee doordat je minder kosten hoeft te maken. Dit resulteert daarnaast ook in het gebruik van minder lampen en dus zijn er minder middelen nodig voor productieprocessen, verpakkingsmaterialen en transport. Dat de LED lichten een veel langere levensduur hebben dan alle andere lampen waarvan je gebruik kunt maken is dus eigenlijk op meerdere manieren een belangrijke voordeel voor het milieu.

Minder lichten nodig
LED lampen hebben een betere lichtverdeling en richten het licht in één richting in tegenstelling tot andere soorten verlichting die energie verspillen door licht in alle richtingen uit te stralen. Dit heeft als nadeel dat deze soorten lampen ook richtingen verlichten die helemaal niet verlicht hoeven te worden, zoals bijvoorbeeld het plafond. Dit betekent dat er minder LED lampen nodig zijn om hetzelfde helderheidsniveau te bereiken dat wordt afgegeven door tl- en gloeilampen. Minder lampen zal het energieverbruik verminderen en dus is dit een groot voordeel zijn voor het milieu. Bovendien is dit opnieuw goed voor je portemonnee aangezien jij minder lampen hoeft aan te schaffen.

Geen giftige elementen
LED verlichting bevat bovendien geen giftige elementen. De meeste kantoren gebruiken momenteel fluorescerende lichtstrips die schadelijke chemicaliën zoals kwik bevatten. Dit zal het milieu vervuilen wanneer het wordt gestort op de stortplaats, wat helaas nog altijd veel te vaak gedaan wordt als het licht niet meer naar behoren werkt. De verwijdering moet bovendien worden geregeld via een geregistreerde afvalvervoerder, zodat overschakelen op LED de kosten en tijdsimplicaties vermijdt die nodig zijn voor conforme verwijdering. Dit helpt bovendien het milieu te beschermen tegen verder giftig afval doordat er in de LED lampen helemaal geen giftige elementen zitten. Functioneert het licht niet helemaal goed meer na een paar jaar? Je zult dan gelukkig niet het milieu vervuilen door de lampen te dumpen op een nabije stortplaats.