Partnerbericht

De strijd van Stichting Vluchteling tegen het coronavirus

Op dit moment zijn wereldwijd ruim 70 miljoen mensen op de vlucht, en leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Juist voor hen is het risico dat het coronavirus veel slachtoffers en lijden veroorzaakt groot. Stichting Vluchteling doet er alles aan om hen in deze moeilijke tijd de hulp te bieden die zij nodig hebben.

In landen als Nigeria, Congo, en Griekenland leven honderdduizenden mensen in overvolle vluchtelingenkampen. De anderhalve meter afstand die ons in Nederland moet beschermen is daar ondenkbaar. De omstandigheden zijn vaak erbarmelijk. Ter illustratie, op dit moment delen in kamp Moria op Lesbos per dag 167 mensen één wc en maken 242 mensen gebruik van dezelfde douche. Daarnaast is er voor veel ontheemden en vluchtelingen nu al sprake van een tekort aan medische zorg.

Er is nu actie nodig, anders is het straks te laat. De tijd die er nu nog is moet snel gebruikt worden om vluchtelingen voor te bereiden op wat er komen gaat.

Stichting Vluchteling heeft een speciaal corona-team
Vanuit Stichting Vluchteling hebben we een corona-team opgezet. Dit team heeft contact met onze verschillende partners wereldwijd en inventariseert wat voor hulp er waar nodig is. Op dit moment zien we een groeiende behoefte aan goede voorlichting, bescherming van gezondheidsmedewerkers, het verbeteren van de hygiëne en sanitaire voorzieningen, en basisgezondheidszorg.

‘Ik heb nog nooit van het coronavirus gehoord’
Dat sommigen vluchtelingen niet eens weten hoe gevaarlijk het coronavirus is geeft aan hoe hard voorlichting nodig is. Afgelopen week kwam via onze partner INTERSOS het bericht binnen dat veel mensen in Nigeria zich nog onvoldoende bewust zijn van de dreigende gevolgen van het corona-virus. Op dit moment rijden onze lokale partners al met mobiele voorlichtingsteams rond in Irak, Nigeria en de Democratische Republiek Congo.

Hygiëne is ontzettend belangrijk
Naast het geven van voorlichting is het verbeteren van hygiëne ontzettend belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Op Lesbos, bijvoorbeeld, waar honderden mensen van dezelfde wc en douche gebruik moeten maken, zorgen we voor de aanleg van extra sanitaire voorzieningen en het inzamelen van afval.

Basis gezondheidszorg is hard nodig
Ook is een goede gezondheidszorg op dit moment van extra groot belang. Op die manier kunnen symptomen op tijd worden gesignaleerd. Daarnaast kunnen patiënten waar mogelijk worden doorverwezen. In Irak en in de Democratische Republiek Congo zijn we hier inmiddels mee gestart.

Wil je een bijdrage leveren aan de strijd van Stichting Vluchteling tegen corona? Dat kan!