Partnerbericht

De nieuwe India Nu is uit

Op 8 augustus publiceerde een Chinese denktank een opmerkelijk artikel over hoe China India kan destabiliseren. Zelden hoor je zo’n uitgesproken geluid uit China. Niet duidelijk is of de Chinese overheid achter de publicatie staat. De betrekkingen tussen India en China staan al tijden onder druk, al zoeken de twee opkomende grootmachten de laatste jaren steeds vaker toenadering tot elkaar. Dat betekent echter niet dat er geen strubbelingen meer zijn, of dat de landen stoppen met het steunen van elkaars vijanden.

 

Slechte arbeidsomstandigheden en hongerlonen in de kledingindustrie in India en Bangladesh zijn nog steeds eerder regel dan uitzondering. Ook worden ‘hongerlonen’ betaald voor extreem lange werkdagen. Bedrijven, ook Nederlandse blijkt uit onderzoek, zijn daarbij betrokken. Zij kunnen daar wat aan doen door meer samen te werken met vakbonden en maatschappelijke organisaties.

 

De wetgeving in Maleisië werkt discriminatie van Indiërs in de hand. Veel van hen zijn slecht opgeleid, het banenaanbod is beperkt en het aantal jongeren van Indiase komaf in jeugdbendes is hoog. De Indiase gemeenschap moet zich verenigen, maar heeft wel hulp nodig van de regering in Maleisië.

 

Microkredieten voor vrouwen worden vaak gezien als een soort wondermiddel voor ontwikkeling en ’empowerment’ van de vrouwen. Toch blijkt dat voor dat laatste meer nodig is.

 

Verder natuurlijk de vaste rubrieken zoals Veerles column, de fotoreportage en een kennismaking met een van India’s goden in Hindoe-deities aan het woord.

 

India Nu kan worden besteld via 030-2321340 en via de website www.indianet.nl (onder ‘Tijdschrift India Nu’). Losse nummers kosten €3,00 exclusief porto.

 

Neem nú voor € 45,00 een twee-jaar-abonnement op het tijdschrift India Nu, en ontvang als welkomstgeschenk het prachtige 208 pagina’s tellende fotoboek Een wereld voor kinderen; opgroeien zonder kinderarbeid van Peter de Ruiter.

 

Aanmelding: stuur uw adresgegevens naar h.maas@indianet.nl o.v.v.: ‘2-jr-abon’. Wij sturen u dan meteen een acceptgiro voor de betaling van het abonnementsgeld.

(normale abonnementsprijs: € 21,50 per jaar)