Cover van IS9

Volgens schattingen van UNAIDS overlijden in Zuid-Afrika dagelijks zeshonderd à achthonderd mensen aan aids. In het novembernummer van IS een uitgebreide reportage uit het Zuid-Afrikaanse KwaZulu-Natal. In deze provincie, die het hoogste aantal hiv/aids-geïnfecteerden telt, zetten diverse organisaties zich in voor kinderen, bijvoorbeeld via begeleiding van kindergezinnen of steun aan weeshuizen.

Verder in IS
In 'IS en…' vertelt bisschop Tiny Muskens over zijn reis naar Uganda met Stop Aids Now: "Zolang er nog mensen zijn die zich opofferen voor aidspatiënten, is er hoop voor de toekomst."

Betekent sectorsteun het einde van de klassieke nachtmerrie van de waterput waarvan de pomp het na aflevering snel begaf? Drie ambassadeurs uit drie totaal verschillende landen (Bolivia, Uganda en de Palestijnse Autoriteit) spreken zich uit over de voor- en nadelen van de nieuwe vorm van hulp. Geen kleine projecten meer, maar rechtstreeks aan de overheid van het land. Het directe resultaat is minder zichtbaar, maar het effect in de totale samenleving is groter, menen de chefs de poste.

Grootmachten in opkomst lijken zich te verdringen om Afrikaanse leiders voor zich te winnen. Afrika zou zich onder die invloed wel eens van het Westen af kunnen keren, betoogt Afrika-correspondent Kees Broere in het essay.

Verder onder andere een reportage over het dilemma van Darwin's nijlbaars, een interview met de Liberiaanse vrouwenactiviste Etweda Cooper, en de laatste column van Raoul de Jong waarin hij eindelijk bekent eigenlijk niks met ontwikkelingssamenwerking te hebben.

IS (Internationale Samenwerking) is het maandblad van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor iedereen met interesse in ontwikkelingssamenwerking. Een abonnement is gratis.

www.isonline.nl

 

buza-os

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ontwikkelingssamenwerking

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer