Partnerbericht

De milieuvriendelijkste materialen voor matrassen

Ongeacht hoe stevig of zacht je je matras prettig vindt, het kiezen van een model gemaakt van natuurlijke materialen is beter voor het ademend vermogen, het comfort, de duurzaamheid en de algehele gezondheid. Een kwaliteitsmatras kan, mits goed onderhouden, gemakkelijk tientallen jaren meegaan zonder dat hij vervangen hoeft te worden. En als meer mensen voor een milieuvriendelijke matras kiezen, zou dit ertoe kunnen bijdragen dat miljoenen tonnen materiaal niet op de stortplaats terechtkomen en dat de consumptie van aardolieproducten en de daarmee samenhangende uitstoot van broeikasgassen enorm wordt verminderd. We raden je daarom aan om bij een seniorenbed te kiezen voor een matras dat gemaakt is van een van de volgende materialen.

Wol
Wol voert op natuurlijke wijze vocht af van je huid en is vlambestendig en antimicrobieel. Een wollen dekmatras is dan ook uitstekend geschikt om een constante temperatuur te behouden zonder dat er vervelende chemicaliën vrijkomen. Een ademende, met biologische wol bedekte matras kan je helpen koel te blijven tijdens zomernachten, terwijl je warm en gezellig blijft in de winter. Het is aangetoond dat wol slapers helpt een betere nachtrust te krijgen. Wol is van nature ook bestand tegen schimmels en meeldauw en is bestand tegen huisstofmijt, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met een allergie.

Kapok
Kapok is een fascinerend materiaal en steeds populairder in kleding en ander textiel. Het wordt echter nog steeds nogal onderbenut in matrassen, hoewel sommigen het beginnen te integreren als een zachte, comfortabele, vochtafvoerende toplaag. Kapok is lichtgewicht, zacht en duurzaam. Het biedt een goed alternatief voor dons, waarvan bekend is dat het huisstofmijt herbergt en niet veganistisch vriendelijk is. Kapok kan ook een uitstekend materiaal zijn voor kussenslopen, omdat het kan helpen bij de temperatuurregulatie (net als wol). De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven kapok begonnen aan te bieden als milieuvriendelijke kussenvulling. Ook in matrassen zien we dit materiaal steeds vaker gebruikt worden.

Hennep
Hennep is een wonderbaarlijk duurzame, hernieuwbare hulpbron met talloze toepassingen in meerdere industrieën. Matrassen gemaakt met hennep zijn echter zeldzaam. Maar als je in een warm en vochtig klimaat leeft (of bang bent dat de klimaatverandering dit binnenkort zal veroorzaken), kan het de moeite waard zijn om naar een hennepmatras te zoeken. Hennep is een van de meest ademende materialen die beschikbaar zijn. Het helpt je koel te blijven, zelfs bij warme en vochtige temperaturen, en helpt vocht van je huid af te voeren. Dit betekent dat het goed is om je matras fris te laten aanvoelen, vooral omdat hennep van nature antimicrobieel en antibacterieel is. Hennep is bestand tegen schimmel en meeldauw en houdt geen geuren vast.

Biologisch katoen
Conventioneel geteeld katoen heeft een honger naar hulpbronnen en impliceert het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën die schade toebrengen aan het milieu en slecht zijn voor de menselijke gezondheid. Biologisch katoen wordt geteeld en verwerkt zonder pesticiden, formaldehyde of andere schadelijke chemicaliën en is zeer zacht, waardoor het een uitstekende optie is voor de toplaag van matrassen. Veel milieuvriendelijke matrassen hebben hoezen van biologisch katoen en zijn voorzien van in katoen gewikkelde spiralen en katoenen tussenvulling. Matrassen die veel katoen bevatten, zijn doorgaans zwaarder en voelen steviger aan dan schuimmatrassen.