Partnerbericht

De kunst van goede en duurzame cadeaus kiezen

De feestdagen zijn inmiddels achter de rug maar ook op andere momenten in het jaar kun je iemand verrassen met een leuk cadeau. Een verjaardag, bedankje, afscheidscadeau of zomaar, als blijk van waardering. Een goed cadeau drukt uit wat je voelt voor de ander. Het laat zien hoe goed je de ander kent en is iets dat ze niet zo snel voor zichzelf zouden kopen. Een ‘goed’ cadeau is natuurlijk ook goed voor het milieu. Hoe kies je een perfect en duurzaam cadeau?

Hoe kies je een goed cadeau?

Een goed cadeau kopen, hoeft niet moeilijk te zijn. Ga niet eindeloos rondsurfen op het web in de hoop tot een goed idee te komen. Met het kopen van een cadeau moet je rekening houden met de ontvanger maar natuurlijk ook met je eigen budget. We geven je een paar handige tips voor het kiezen van een goed cadeau.

1. Verplaats jezelf in een ander
Dat wat jij zou willen krijgen is niet perse waar je de ander nou zo blij mee maakt. Wanneer iemand specifieke wensen heeft, doe je diegene het meest plezier om deze te volgen. Cadeautips voelen misschien niet origineel, maar het werkt wél. Als iemand anders het gevraagde cadeau al geeft of je wilt iets extra’s erbij geven, kijk dan naar matching spullen. Zoals bijvoorbeeld bijbehorende armbandjes bij nieuwe oorbellen.

2. Kijk en luister
Iemand die goed is in cadeautjes kiezen, let op wat anderen zeggen. Mensen laten regelmatig iets vallen over wat ze graag zouden willen hebben of mooi vinden. Vaak zijn dit spullen waar ze zelf geen geld aan willen uitgeven omdat ze dat liever aan andere dingen besteden. Jouw geschenk is automatisch waardevoller als je laat zien dat je luistert naar die persoon. Je kunt ook altijd advies vragen aan iemand die dichtbij staat. Zoals bijvoorbeeld de partner van diegene waarvoor je een cadeau uitkiest.

3. Origineel en persoonlijk
Een bosje bloemen of doos bonbons van het tankstation onderweg is attent maar natuurlijk lang niet zo leuk als een origineel persoonlijk cadeau. Houd iemand van tuinieren? Geef dan bijvoorbeeld een zeldzame plant of speciale zaden. Een fanatiek puzzelaar maak je waarschijnlijk erg blij met een puzzel met een foto van jullie beiden. Of geef iets weg van jezelf waarvan je weet dat de ander het erg leuk vindt.

4. Herinneringen in plaats van spullen
Herinneringen zijn de mooiste cadeaus die je kunt geven. Geef een ervaring cadeau zoals bijvoorbeeld een leuk uitje. Kook iets lekkers voor de ander, ga een dagje naar het strand, regel een wijnproeverij, massage of boek een yoga-retreat. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je maakt het cadeau af door een mooie foto tijdens het uitje te maken als fysieke herinnering. In een mooi lijstje of afgedrukt op een product.

Duurzame cadeaus

Duurzame cadeaus zijn in de eerste plaats spullen die lang mee gaan en zijn gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Bekijk of je het cadeau van gerecycled materiaal of tweedehands kunt vinden. Of dat het gekoppeld is aan een goed doel. Je hoeft tegenwoordig gelukkig steeds minder lang te zoeken voor een duurzaam alternatief van een cadeau. Wil je iemand bijvoorbeeld schoenen geven dan zijn veja sneakers een voorbeeld van een mooi én milieuvriendelijk schoenen-cadeau.

Ben je creatief? Maak dan zelf een cadeau zoals een gehaakte muts of een gebreid kleed. Zelfgemaakte cadeaus worden nog steeds erg gewaardeerd en zijn over het algemeen een stuk duurzamer. Een ander voorbeeld van een 100% duurzaam en origineel cadeau is een tegoedbon voor een reparatie, zoals bijvoorbeeld een timmerman voor twee uur. Of een hovenier wanneer de tuin een stevig onderhoud kan gebruiken.

Duurzaam cadeaupapier

Een leuke verpakking maakt van een gift écht een cadeau. Cadeaupapier kies je natuurlijk FSC gecertificeerd. Maar er zijn ook veel leukere én duurzame verpakkingen als cadeaupapier te verzinnen. Want waarom je cadeau niet inpakken met een leuk tijdschrift, servet, stuk behang of een oude landkaart?

Een cadeau hoeft niet duur te zijn

Cadeaus hoeven echt niet duur te zijn. Mensen vinden het veel waardevoller als je hen iets geeft dat echt bij hen past. Een verjaardag is allesbehalve een wedstrijd van wie het grootste cadeau geeft. Zorg dat je geschenk ‘gepast’ is. Het zou anders de ontvanger of anderen een ongemakkelijk gevoel kunnen geven. Goede cadeaus komen uit het hart, niet uit je portemonnee.

Kies je voor een duurzaam cadeau dan doe je niet alleen de ander maar ook het milieu er een plezier mee!