Partnerbericht

De kracht van het SDG House

Binnen de statige muren van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam-Oost is het eerste SDG House ter wereld te vinden. Het contrast met het koloniale instituut dat werd opgericht in 1864 is groot.

Bestuursadviseur Floor van Uhm legt uit: “Het SDG House is een voorbeeld van hoe je kunt transformeren. We zijn open over onze geschiedenis als koloniaal instituut, maar sinds de jaren 50 is onze missie drastisch veranderd. We werden toen KIT Royal Tropical Institute: een kennisinstituut voor technisch advies op het gebied van duurzame ontwikkeling. En sinds 2017 zijn we initiatiefnemer van het SDG House.”

De kracht van het SDG House

Sinds de lancering van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in 2015 hebben veel burgers, bedrijven en overheden de duurzame doelen omarmd, maar is er geen centrale plek om kennis te delen voor de verduurzaming van de wereld. “Daar was wel vraag naar”, vertelt Van Uhm. “Het ontbrak aan een locatie waar mensen uit verschillende sectoren elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Daarom hebben we in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, Worldconnectors en SDG Charter vorig jaar het SDG House geopend.”

Hotspot

Er huizen meer dan vijftig organisaties, ondernemers en ngo’s, die samen de SDG House-community vormen. “Dat gaat niet vanzelf”, vertelt communitymanager Nadine de Vogel. “Je zet niet zomaar een aantal bedrijven bij elkaar met de verwachting dat ze gaan samenwerken. We hebben vastgesteld wat ons verbindt, welke expertise we in huis hebben en hoe we de krachten kunnen bundelen. Nu worden over en weer projecten begonnen en werken we samen aan het behalen van de SDG’s.” Inmiddels zijn alle zeventien SDG’s vertegenwoordigd door de ‘bewoners’ van het SDG House. Een echte hotspot voor iedereen die zich met de werelddoelen bezighoudt.

Events

Iedereen is welkom in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het gebouw heeft prachtige ruimtes voor duurzame events, zoals de SDG Action Day op 25 september en TEDxWomen. “Maar ook als je een kleinere workshop of een training wilt geven, kun je hier terecht”, vertelt Van Uhm. “Ook dan leggen we de link met onze community”, voegt De Vogel toe. “Wij proberen relevante partijen te koppelen aan onze huurders, zodat we van elkaar kunnen leren. We helpen graag bij dat soort inhoudelijke invulling.” Ook de catering, die uiteraard duurzaam is, kan volledig door het KIT worden verzorgd. Een deel van de opbrengst van deze evenementen gaat naar onafhankelijk onderzoek van het kennisinstituut.

De kracht van het SDG House zit volgens Van Uhm vooral in het samenbrengen van verschillende sectoren: “De SDG’s gelden voor iedereen. Daarom moeten we met iedereen samenwerken. Dan heb je de meeste slagkracht.”

We zitten in een klassiek pand. Het ademt historie. Maar mensen hier binnen kijken vooruit.

Benieuwd naar onze locatie?
Kom langs voor een rondleiding! We laten je met plezier onze zalen zien en denken graag met je mee. Of het nu om een groot congres, diner of kleine meeting gaat.

Mail naar: events@kit.nl of kijk op: kit.nl/conferences-and-events

“Onze moestuin is er ook voor de buurt” 

De Gezonde Stad zit al sinds 2015 in het KIT. De stichting maakt met Amsterdammers de stad gezonder en duurzamer langs diverse thema’s: vergroening, afval, herbruikbare materialen. “We zijn een doe-club”, zegt directeur Jaap de Jong. Hij is positief over het eerste jaar van het SDG House: “In korte tijd zijn de clubs met gezamenlijke ambities die hier onderdak hebben écht gaan samenwerken. Zo organiseren wij events met de Impact Hub of zetten ons in voor de verduurzaming van het SDG House zelf.” De Gezonde Stad legde een gezamenlijke moestuin aan: “De bakken worden vooral gehuurd door SDG House-bewoners, maar een deel is ook voor de buurt.”

“Het inspireert om hier te werken”

Equileap stimuleert gendergelijkheid op de werkvloer. Diana  van Maasdijk, mede-oprichter en directeur, wil het makkelijker maken om te investeren in bedrijven met een goed genderbeleid. “Gendergelijkheid kan sneller bereikt worden dan nu gebeurt.  Wij stellen daarom rankings op om te zien welke bedrijven goed presteren op genderbeleid.”
Werken in het SDG House bevalt Van Maasdijk goed: “Het inspireert. We delen onze projecten en ervaringen met andere bewoners tijdens community-events. De externe evenementen in het gebouw zijn weer goed voor onze naamsbekendheid, en we doen er natuurlijk veel nieuwe contacten op.”