Partnerbericht

De energiecarrousel: meer betalen of toch wéér overstappen

Hoe is je energierekening opgebouwd?

Hoe ingewikkeld en moeilijk leesbaar je energierekening ook lijkt, eigenlijk is het heel simpel. Je energierekening is opgebouwd uit zes hoofdonderdelen (zie hieronder). Bij onderdeel 1, 2 en 3 is je energieleverancier enkel doorgeefluik richting de netbeheerder of de overheid. Aan dat gedeelte kunnen jij of je energieleverancier weinig doen, behalve accepteren. Overigens bepaalt dit vaak wel de helft van je energierekening.

 1. netbeer stroom
 2. netbeheer gas
 3. wettelijke heffingen
 4. vaste leveringskosten
 5. verbruik stroom
 6. verbruik gas

Waar heb jij invloed op?

Op de onderdelen 4, 5 en 6. De vaste leveringskosten bepaal je met je keuze voor een energieleverancier, net als de ‘eenheidsprijs’ per kWh of per m3. Hoeveel je verbruikt is afhankelijk van je gezinssamenstelling en type woning. Maar natuurlijk ook van energiebesparende maatregelen en van je eigen gedrag. Vergelijk daarom energieleveranciers op de ‘eenheidsprijs’ van stroom, gas en vaste leveringskosten, en nooit alleen op de hoogte van het maandbedrag.

Hoe wordt aan jou verdiend?

Een energieleverancier verdient aan de ene klant en verliest op de ander. Met hetzelfde energieverbruik en hetzelfde product. Dat is toch raar? En toch gebeurt het. Omdat energieleveranciers klanten kopen met een eenmalige korting of actietarieven voor een jaar. Die kosten worden betaald door hun huidige klanten. Je buurman heeft net gebruik gemaakt van zo’n actie, terwijl jij voor het tweede of derde jaar een trouwe klant bent. En dus meer betaalt…

We hebben een vergelijking gemaakt voor jaar 1 en jaar 2 voor een gemiddeld huishouden dat 4.500 kWh stroom en 1.700 m3 gas verbruikt. Bij afname van Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas voor 1 jaar vast. In onderstaande opsomming vind je de prijsstijging bij de top 5 energieleveranciers (bij Independer in mei 2017) aangevuld met Vrijopnaam. 

 1. Budget Energie: 50,33%
 2. Greenchoice: 36,85%
 3. Huismerk Energie: 47,22%
 4. Nuon: 17,55%
 5. Engie: 7,36%
 • Vrijopnaam: – 5,78%

En nu?

Prijsvergelijkingssites en inkoopcollectieven van notabene de Consumentenbond blijven een spel spelen met de consument. Hun verdienmodel bestaat uit een aanbrengpremie van zo’n 35 euro per klant. Het is twijfelachtig wiens belang wordt gediend. De ene klant betaalt de korting van de andere klant en geen van beiden heeft het door. Totdat je het ziet.

Wat kan jij doen?

Kijk je alleen naar prijs én heb je de tijd en vind je het leuk om ieder jaar het voordeligste aanbod op te speuren, dan kan je prima meedraaien in de energiecarrousel.

Of je kiest voor het laagste variabele contract, bijvoorbeeld 100% Nederlandse zonne-energie van Vrijopnaam. Een energieleverancier die voor iedereen gelijke tarieven kent. En naast het afnemen van zonne-energie uit Nederland, kan je bij Vrijopnaam ook kiezen om je stroomverbruik zelf op te wekken. Dan weet je zeker dat je elk jaar de laagste prijs hebt.