Partnerbericht

De dag van … onderwijsadviseur Jolien in Nepal

07.20 uur – Ik ben net wakker als het schoolhoofd me belt om te zeggen dat de thee klaarstaat. Ik sliep vannacht in het guesthouse van de Seti Technical School in Dipayal. Hier verblijf ik een paar dagen om collega’s te ondersteunen bij hun plannen voor kwaliteitsverbetering. Het guesthouse is erg basic: een koude douche en een bed met een deken als matras, meer heb ik niet.

08.00 uur – Na een paar biscuitjes en een heerlijk kopje Nepalese thee – met melk en heel veel suiker –kan de dag beginnen. Vandaag geef ik een workshop aan docenten over het ontwikkelen van een lesplan. Ook hier merk ik dat Nepalezen vaak niets zeggen als ze iets niet begrijpen. Inmiddels heb ik wel wat trucjes verzonnen om daar achter te komen. Altijd open vragen stellen, bijvoorbeeld.’

10.00 uur – Tijd voor lunch. Althans, zo denken ze erover in Nepal. We eten een groot bord Dal Bhat: rijst, linzensoep, spinazie en groenten.

10.45 uur – Mijn collega’s staan allemaal voor de klas. Dat geeft mij de tijd om aan rapportages te werken en de volgende groepssessie voor te bereiden.

12.15 uur – Ik heb een afspraak met de loopbaanbegeleider van de school. Met hem werk ik aan een programma om studenten te begeleiden bij het zoeken van werk. Een baan vinden is hier erg moeilijk, omdat opleidingen vaak niet goed aansluiten op de praktijk. De loopbaanbegeleider kan jongeren daarop voorbereiden.

14.00 uur – Hoewel ik nog bomvol zit van de Dal Bhat is het alweer tijd voor Khaja, oftewel een snack. Dat kan van alles zijn: van geroerbakte noedels tot een curry. Ik probeer er nog wel eens onderuit te komen, maar mijn collega’s halen me toch vaak over om mee te eten.

16.30 uur – Na de lessen ga ik met mijn collega’s verder met het kwaliteitsprogramma. Het team wil optimaal gebruikmaken van mijn aanwezigheid, dus we werken door tot het avondeten.

20.15 uur – Ik eet bij het schoolhoofd thuis. Zoals gebruikelijk staat er weer Dal Bhat op tafel. Na het eten ga ik terug naar het guesthouse. Daar kijk ik nog even een serie op mijn laptop. Omdat de internetverbinding slecht is, kan ik vanavond niet Skypen met het thuisfront. Morgen wel, dan ben ik weer in Kathmandu. Het reizen en de lange dagen zijn soms vermoeiend. Maar ik weet dat mijn werk bijdraagt aan een beter opgeleide beroepsbevolking, dat geeft mij energie.

Wil je net als Jolien ook je kennis delen via VSO? Bekijk je mogelijkheden op vso.nl/vacatures.