Partnerbericht

De bliksembeveiliging van zonnepanelen.

Aangezien panelen altijd op hoogte liggen moet er rekening gehouden worden met blikseminslag, voor zowel de installatie als het aangesloten netwerk. De kans op blikseminslag is voor veel Nederlandse huizen en bedrijven erg klein, veelal zijn hoge masten en bomen het slachtoffer van een inslag. Toch worden zonnestoominstallaties zo goed mogelijk beschermt tegen een eventuele inslag

 

De kans op een inslag wordt niet verhoogd door het plaatsen van een zonnestroom installatie zoals nog wel eens beweerd wordt. De metalen frames en montage systeem trekken geen bliksem aan, het zijn wel uitstekende geleiders en moeten dus geaard worden. De aarding is niet alleen voor blikseminslag maar ook in het geval van defecte isolatie van een paneel, hierdoor ontstaan geen gevaarlijke situaties voor monteurs die in contact komen met de frames. Wat ook belangrijk is om eventuele schade te voorkomen is het vermijden van inductielussen. Installateurs moeten ervoor zorgen dat ze niet teveel panelen op een string plaatsen en dat ze een lus aanleggen. In het uitzonderlijke geval van inslag is eventuele schade dan het kleinst.

Bij hoge of afgelegen gebouwen is een bliksemafleider veelal aanwezig. Het is belangrijk dat panelen niet te dicht bij een afleider geplaatst worden aangezien elektriciteit dan kan overslaan op de panelen. Ook kan de schaduw van de antenne een negatieve impact hebben op het opgewekt vermogen van naburige panelen.

Direct en indirecte blikseminslag leveren aan het elektriciteitsnetwerk een hoge spanningspiek, om apparatuur in de inventaris niet te beschadigen beschikken alle Europees goedgekeurde omvormers over overspanningsbeveiliging. De omvormer mag dus nooit uitgeschakeld worden tijdens onweer om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat door een te hoge spanning.

Mocht er in het geval van inslag toch schade aan de installatie zijn dan zijn hoge kosten van reparatie gedekt door een opstalverzekering. De meeste verzekeraars laten uw panelen op deze manier verzekeren, zodat u niet de dupe wordt van hoge reparatiekosten en uw mooie rendement ziet verdwijnen.

Benieuwd wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag het gratis adviesrapport-op-maat aan en wij werken de businesscase voor je uit!