Deribat, een stad van 50.000 inwoners, is aangevallen, waardoor de bevolking massaal op de vlucht is geslagen. Het aantal vluchtelingen in deze regio is hierdoor gestegen tot meer dan 100.000.
 
Dokters van de Wereld maakt zich zorgen over de gevolgen van deze verplaatsing van de bevolking. Geen toegang tot zorg, onvoldoende toegang tot drinkwater, risico van meningitisepidemieën en een vroegtijdig intreden van het "hongerseizoen" door de slechte oogsten kunnen leiden tot ernstige ondervoeding, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar.
 
Naast deze nieuwe aanval, veroordeelt Dokters van de Wereld ook de plundering van het gezondheidscentrum in Feina van 18 februari waardoor 30.000 bewoners uit dit gebied de enige efficiënte zorg die beschikbaar was, ontnomen is.
 
Dokters van de Wereld vraagt aan alle betrokkenen van dit conflict om het gezondheidscentrum van de stad Deribat te beschermen, ervoor te zorgen dat het medisch personeel hun werkzaamheden kunnen uitvoeren en de burgerbevolking die het slachtoffer is geworden van deze aanvallen te respecteren.
 
Geconfronteerd met de enorme omvang van deze crisis vraagt Dokters van de Wereld onmiddellijke toegang tot de streek van Jabel Marra zodat uitgebreide humanitaire hulp verleend kan worden aan de 100.000 vluchtelingen.
 
Ter herinnering: Dokters van de Wereld is al vanaf 2008 werkzaam in Jabel Marra zodat de bevolking toegang heeft tot primaire gezondheidszorg, de gezondheid van moeder en kind verbetert en ondervoeding afneemt. Vanwege de gevechten in het gebied van Kidingeer en Leiba was onze organisatie genoodzaakt om 11 februari 2010 alle buitenlandse hulpverleners te evacueren uit Jabel Marra.
Foto: © Anne Coolen

logodvdw_nieuw_0

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer