Partnerbericht

Dalit-vrouwen in Nepal demonstreren, zingen, dansen en maken kunst voor hun rechten

Om de 100ste Internationale Vrouwendag te vieren was de Feminist Dalit Women’s Organization (FEDO) de gastvrouw van een fototentoonstelling, kunstuitingen en een documentaire film in Kathmandu. Berichten van hoop werden door de deelnemers op een grote muurschildering geschreven die door acht kunstenaars was gemaakt. Kramen op de bijeenkomst lieten het werk van lokale organisaties zien die werken met achtergestelde en gediscrimineerde vrouwen, zoals gehandicapten, moslim-vrouwen, Dalit-vrouwen en inheemse vrouwen.

Later in de maand maart vond het Social Women’s Forum in Nepal plaats waar organisaties die vrouwen steunen samenkwamen voor een manifestatie, dramavoorstellingen en dansvoorstellingen om de ‘stemmen aan vrouwen’ te vieren en elkaar in de strijd te steunen. FEDO organiseerde een drukbezochte workshop ‘Hoe Dalits invloed kunnen uitoefenen op de regering’.

Tenslotte, tegen het eind van de maand, werd in de straten van Kathmandu een demonstratie gehouden als start van de Internationale Dag tegen Rassendiscriminatie. Politieke partijen and Dalit-organisaties, inclusief FEDO, namen aan de demonstratie deel met slogans en banners die opriepen tot het opnemen van de rechten van Dalits in de nieuwe grondwet waarover nu wordt onderhandeld. Ook de National Dalit Commission organiseerde een bijeenkomst over kastendiscriminatie, een vorm van discriminatie die ook door het verdrag tegen rassendiscriminatie wordt verboden. Durga Sob, presidente van FEDO, lichtte toe hoe kastendiscriminatie de hele samenleving in Nepal doordringt. Subash Chandra Nembang, lid van de Raad die de nieuwe grondwet schrijft, voegde daaraan toe dat uitbanning van kastendiscriminatie in de grondwet moet, maar vooral in de praktijk moet worden aangepakt.

www.dalits.nl