Partnerbericht

Dag van de Wereldburger

Op dinsdag 22 oktober 2024 vieren we de Dag van de Wereldburger met een speciaal event over Wereldburgerschap!
We duiken dieper in de actuele thema’s rondom wereldburgerschap. Ontdek hoe we samen kunnen bijdragen aan een duurzamere, rechtvaardigere wereld, en hoe we kunnen inspireren om een actieve rol te spelen in mondiale vraagstukken. Ben jij er ook bij?

Programma hoofdpodium

De presentatie op het hoofdpodium is in handen van meteorologe en klimaatdeskundige Margot Ribberink en televisiemaker Patrick Lodiers. Op dit hoofdpodium spreekt Laila Ait Baali, directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, over solidariteit met mensen die het minder hebben. Elders, maar ook dichtbij. Nederland is wereldwijd koploper op vrijwilligerswerk en ons land kent een rijkdom aan (internationale) burgerinitiatieven. Het zijn vrijwilligers die in de haarvaten zitten van de samenleving. Koester die en zorg ervoor dat zij hun onzichtbare maar waardevolle bijdrage kunnen blijven leveren.

Els Hertogen, directeur van de Vlaamse campagneorganisatie 11.11.11, vertelt hoe je van liefdadigheid naar rechtvaardigheid kunt gaan en hoe we internationale solidariteit anders moeten durven invullen vanuit de maatschappelijke veranderingen. Dit is voor veel organisaties een uitdaging. Ook laat zij zien wat wij in Nederland kunnen leren van België, waar een grote actiebereidheid is rondom mondiale vraagstukken. Bij onze Zuiderburen lijkt wereldburgerschap in de genen te zitten.

Deelsessies

Naast het programma op het hoofdpodium, zijn er verschillende deelsessies. Hierbij kun je in kleinere groepjes actief aan de slag, meedoen met een discussie of  kennis opdoen over wereldburgerschap. Een kleine greep uit de verschillende deelseesies:

  • Het First Climate Justice Dates Café Wat wordt het: splitten, of de vervuiler laten betalen? Dit wordt de tweede editie van het First Dates café, van Oxfam Novib en Cordaid. Hie ga jij op date om te praten over klimaatrechtvaardigheid en wie de rekening hiervan zou moeten betalen. Want zeg nou zelf, in tijden van polarisatie en online haat en nijd, is het toch veel liefdevoller om met elkaar in gesprek te gaan? Met aan het einde die ene vraag: komt er ook nog een tweede date? Bekijk hier de aftermovie van de eerste editie van ons First Dates Café.
  • NGO’s en activisme: een ongemakkelijk partnerschap NGO’s zijn van de lobby, van de Kamervragen en petities om hun argumenten kracht bij te zetten. Activisten zijn van de straat en de disruptie. Ze zoeken de randen van de wet op en creëren bewust overlast. Kunnen deze groepen samen? Kunnen ze elkaar versterken, of geldt het spreekwoord “Schoenmaker, blijf bij je leest”? Branchevereniging Partin zoekt dit uit met Extinction Rebellion.
  • Door welke lens kijk jij?  De ongelijkheid in de wereld is enorm. Wij leven in een vrij en rijk land, terwijl ergens anders mensen omkomen door oorlog, honger of natuurrampen. Laat jij je nog raken door het leed en onrecht dat gaande is? In deze workshop dagen we je uit om door de lens van filmmaker Lieuwe Siebe de Jong te kijken. Hij bracht op een indringende manier de oorlog in Syrië in beeld. Wat motiveert hem om dit te doen, en welke (levens)lessen kunnen wij daaruit trekken? Ook gaan we in gesprek met mensen die werkzaam zijn conflictgebieden om recht en gerechtigheid na te streven. En durf jij tenslotte de lens te richten op je eigen leven en handelen: hoe breed is jouw blikveld en wat kunnen wij doen om goede wereldburgers te zijn? Je bent van harte welkom in deze workshop van Dorcas, Prisma, Red een Kind en ZOA. Nieuwsgierig? Bekijk hier alvast de trailer van de documentaire.
  • Hoe creëren we draagvlak in de nieuwe generatie voor Wereldburgerschap? Wat kunnen NGO’s en het onderwijs voor elkaar betekenen?
    Onderwijs speelt een belangrijke rol in het vormen van Wereldburgers. In deze inspiratiesessie gaan Partos en het Montessori College Arnhem in gesprek over hoe NGO’s en onderwijsinstellingen kunnen samenwerken om wereldburgerschap onder jongeren te bevorderen. Deze sessie biedt een platform voor docenten, onderwijsleiders en NGO’s om samen te onderzoeken hoe ze de toekomstige generatie kunnen betrekken en inspireren voor wereldburgerschap.
  • Verantwoord vrijwilligerswerk: van hulp naar duurzame Impact Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter maatschappelijke en sociale vooruitgang in gemeenschappen wereldwijd. Het gaat verder dan alleen het bieden van hulp; het gaat ook om het versterken van gemeenschappen van binnenuit door het inzetten van lokale kennis, netwerken en gezag. Maar hoe zorg je ervoor dat vrijwilligerswerk op een waardige en effectieve manier wordt uitgevoerd? Hoe voorkom je de valkuilen van voluntourism? En hoe bereid je vrijwilligers goed voor op de situatie waarin ze terechtkomen? Ontdek het in deze sessie van VSO.

Het programma wordt nog verder aangevuld. Kijk voor een compleet overzicht op www.partos.nl/dag-van-de-wereldburger.

Tickets

Tickets en het complete programma vind je op www.partos.nl/dag-van-de-wereldburger.

Locatie: Montessori College Arnhem
Utrechtseweg 174
6812 AL Arnhem

De Dag van de Wereldburger wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: Partos, Woord en Daad, Oxfam Novib, Cordaid, Prisma, FGG-alliantie, Wilde Ganzen, VSO, en Partin.