Partnerbericht

Cycloon Idai

Tropische cycloon Idai trof op 14 maart delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Noodhulpteams van Artsen zonder Grenzen bieden in de drie landen medische hulp. Vooral in de Mozambikaanse kuststad Beira, waar meer dan 500.000 mensen wonen, is de schade enorm.

Cholera in Beira
Artsen zonder Grenzen zet 300 hulpverleners in Beira in. Daar is een uitbraak van cholera gaande, en de noodhulpteams werken hard om deze onder controle ter krijgen. Ze behandelen meer dan 100 cholerapatiënten per dag in drie gezondheidscentra. Samen hebben die een capaciteit van 250 bedden. In de komende dagen breidt de hulporganisatie de bestaande centra uit en opent ze een nieuw groot cholerabehandelcentrum.

Verspreiding voorkomen
Om verdere verspreiding van cholera te voorkomen verzorgen de water-en–sanitatie-experts van Artsen zonder Grenzen drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ze installeren eenvoudige toiletten, reinigen waterputten en verbeteren de hygiëne door bijvoorbeeld zeep en waterzuiveringstabletten uit te delen.

Mobiele klinieken
Artsen zonder Grenzen trekt met mobiele klinieken de wijken in die het zwaarst zijn getroffen om geïnfecteerde snijwonden, luchtweginfecties, huidaandoeningen en diarree te behandelen. Ook gaan teams langs de deuren om mensen met diarree op te sporen die mogelijk moeten worden behandeld. Regelmatig landen vrachtvliegtuigen met meer noodhulpgoederen, waaronder cholerakits. Dagelijks arriveren vanuit de hele wereld meer ervaren medische en logistieke hulpverleners van Artsen zonder Grenzen in het rampgebied.

Malaria
Naast cholera is er vrees voor een uitbraak van malaria. Malaria is een normale ziekte in Mozambique, maar vormt in combinatie met cholera een heel groot probleem. Vooral kinderen onder de 5 jaar en mensen met een zwakkere gezondheid, zoals zwangere vrouwen en ouderen lopen gevaar ziek te worden. Door de cycloon zijn er veel gebieden overstroomd, en stilstaand water is een ideale plek voor de muggen om zich te vermenigvuldigen. Artsen zonder Grenzen wil nu naast zeep en chloor ook muskietennetten uitdelen aan de mensen.

Afgelegen gebieden
Om de gebieden buiten de stad te bezoeken, zetten we helikopters in. We hebben een cholerabehandelcentrum opgezet in een plaats genaamd Buzi, om voorbereid te zijn ​​voor het geval cholera ook daar uitbreekt. In Buzi bieden we ook psychosociale hulp aan de gemeenschap en helpen we het gezondheidscentrum opnieuw op te bouwen. Een verloskundige van Artsen zonder Grenzen helpt bij bevallingen.

Live blog
Volg het liveblog van Artsen zonder Grenzen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen: https://liveblog.artsenzondergrenzen.nl/