Deze actie is onderdeel van een verharding van het Cubaanse regime tegen de Cubaanse oppositie. De afgelopen maanden heeft de Cubaanse overheid meer dan 50 leden van de oppositie gevangen genomen en haar eigen militanten aangemoedigd desnoods met geweld activiteiten van mensenrechtengroepen te verstoren en te verhinderen. Minstens 15 dissidenten verkeren in voorarrest. Van anderen is bekend dat hen een proces te wachten staat dat kan resulteren in gevangenisstraffen van 20 jaar wegens het ondermijnen van de Cubaanse communistische regering, aldus Amnesty International en andere internationale mensenrechtenorganisaties.

Zo kwamen recent 60 aanhangers van het Castro-regime voor de woning van  Vladimiro Roca, prominent voorman van de vreedzame oppositie, bijeen. Zij schreeuwden leuzen zoals 'gusano' (worm), 'traidor' (verrader) en 'terrorista' (terrorist). Op die manier voorkwamen zij dat in de woning van Roca een bijeenkomst van de oppositie werd gehouden. Op dezelfde dag werden door regimegezinden de woningen van twee dissidenten omsingeld die van plan waren de bijeenkomst bij Roca thuis bij te wonen.

Cuba-kenners zeggen, dat de Cubaanse autoriteiten zorgen hebben over de groeiende onrust onder de bevolking op het eiland vanwege dagelijkse problemen, waaronder lange stroomonderbrekingen en andere zaken. De oppositie moet daarom met harde hand een halt worden toegeroepen.

Nadere informatie:

Over de activiteiten van CNV Internationaal: http://www.cnvinternationaal.nl
Startpagina over Cuba en Nederland: http://cuba.jouwpagina.nl
Actuele weblog over Cuba: http://cuba.web-log.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer