Adoptieactie
Ditmaal is de aandacht voor de Cubaanse gevangenen anders dan anders. Nederlandse schrijvers, journalisten, politici en vakbondsbestuurders zijn gevraagd om hun steun aan de Cubaanse gevangen te vertalen in de adoptie van één van de gevangenen. 24 'Bekende Nederlanders' geven aan deze oproep gehoor. Namens het CNV adopteert Van Splunder vakbondsleider Pedro Pablo Alvarez van de CUTC. Hij zit 25 jaar gevangen, zonder dat hij ooit een eerlijk proces heeft gehad en zonder een echte reden. "Hij werd opgepakt omdat hij opkwam voor de vakbondsrechten van zijn mensen op Cuba", noemt Van Splunder vanaf het podium, dat voor deze gelegenheid is omgebouwd tot een symbolische gevangenis.

Freek de Jonge
Ook cabaretier en schrijver Freek de Jonge betuigt zijn steun. "Ik huiver omdat je mij herinnert aan mijn idealen uit mijn jeugd", is zijn boodschap aan vakgenoot Omar Moises Ruiz Hernandez. Terwijl Kees Schaepman, voorzitter van de journalistenbond NVJ, kiest voor Victor Rolanda Arroyo Carmona en hoofdredacteur Jan Bonjer van het Algemeen Dagblad voor Oscar Espinosa Chepe. "De vrijheid van meningsuiting wordt duur betaald, maar elke waarde is onbetaalbaar", benadrukt Schaepman bij zijn adoptiegebaar. Politicus Boris Dittrich vertelt over zijn bezoek aan Cuba en de mislukte poging die hij twee jaar geleden ondernam om opnieuw in Cuba te komen. "Dames en heren, wat daar gebeurt is een grove schande", betitelt hij de gevangenschap van de dissidenten.

Boekencampagne
De manifestatie is tevens de aftrap van de boekencampagne "Viva Cuba – lezen en schrijven in vrijheid". Hierbij probeert organisator Pax Christi door het verzamelen van zoveel mogelijk Spaans- en Engelstalige boeken en tijdschriften de complete controle over de massamedia en het verbod op wereldliteratuur te doorbreken. De boeken zijn bedoeld voor de tachtig onafhankelijke bibliotheken in Cuba, die in het geheim worden beheerd door Cubaanse burgers. Alle sprekers geven als eersten het goede voorbeeld en doneren een of meerdere boeken.

Lees het volledige verslag van de Cuba-actie op de sites van CNV en CNV Internationaal.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer