“Het doet er niet toe hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt!” Dat is dé kerngedachte van de organisatie Worldgranny, in 2004 opgericht door Caroline van Dullemen. Het aantal ouderen neemt razendsnel toe als ook het risico voor ouderen om in armoede te vervallen. Dit geldt in het speciaal voor oudere vrouwen in opkomende landen. Worldgranny stelt deze doelgroep in staat hun zelfredzaamheid te verhogen. Van Dullemen: ‘’We zijn begonnen met het opzetten van Brei Clubs opgezet in de armste wijken van Lima, Peru". De door de Brei Clubs handgemaakte accessoires worden verkocht onder het label ‘’ByWorldGranny’’. De inkomsten hieruit dragen bij aan het pensioen van de oma’s. 

Waarom WorldGranny?
Door de economische en sociale ontwikkeling, toegenomen mobiliteit en afname van het aantal kinderen per gezin worden mensen steeds ouder. Dat is goed nieuws. Echter, steeds meer ouderen meer risico lopen het risico om in armoede te vervallen. En hun aantal neemt razendsnel toe. In 2050 zijn er naar schatting minder kinderen onder 14 op aarde dan mensen van boven de 60.
“Het doet er niet toe hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt!” In deze tegeltjes wijsheid schuilt een waarheid. Ouder worden is op zichzelf geen verdienste. Hoe je omgaat met veranderingen in je omgeving, in je lichaam, hoe je terugkijkt op de tijd die achter je ligt en op de steeds kortere tijd die zich voor je uitstrekt, dat is een kunst. En in dit proces is zelfredzaamheid het toverwoord. 
Die zelfredzaamheid van ouderen en van oudere vrouwen in het bijzonder is alleen mogelijk door een eigen inkomen. In veel landen wordt stapje voor stapje gewerkt aan een pensioenstelsel, maar meestal zijn die bedragen veel te laag om van te leven. WorldGranny als partner van HelpAge International, een wereldwijd netwerk om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren, heeft een praktische oplossing in handen.

Wat doet WorldGranny?
Van Dullemen: ‘’We zijn begonnen met het opzetten van Brei Clubs in de armste wijken van Lima, Peru. Als basis werken we met onweerstaanbaar mooie materialen zoals het hoogwaardige Pima, Tanquis katoen en het ruige Merino wol. Het zijn 100% natuurlijke materialen. Ouderen vinden het zelf lastig nieuwe contacten te leggen. Door de breiclubs leren de ouderen nieuwe mensen kennen en dat is enorm belangrijk om de eenzaamheid tegen te gaan. De breisters genieten van elkaars gezelschap en breien unieke Dutch Design producten voor de Nederlandse markt. Zo combineren we de ervaring van onze de grannies met de eisen van de moderne consument. Onze slogan: ‘’Because they care and we care for them!’’

Lancering van het label "ByWordGranny"
Op 8 juli lanceerde WorldGranny haar label "ByWordGranny" in de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel in aanwezigheid van de Nederlandse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Jet Bussemaker. De jonge Nederlandse ontwerpers grepen deze kans om hun motivatie te delen: het maken van sociale impact! Het evenement maakte deel uit van de crowdfunding campagne bij Oneplanetcrowd die tot doel heeft meer breigroepen op te zetten om de zelfredzaamheid van meer ouderen te verhogen.

Crowdfunding voor duurzame producten met sociale impact!
Worldgranny heeft het doel bij te dragen aan het pensioenplan van 100 nieuwe oma’s en hun families in Peru. Dat lukt als het doelbedrag van de crowdfundcampagne wordt bereikt. Als het streefbedrag van € 10.000,- bereikt wordt dan kan zelfs het dubbele aantal Brei Clubs opgezet worden. Breiclubs als bijdrage aan het sociaal en financieel vangnet van ouderen: zo willen we allemaal oud worden! Doe mee met de crowdfundingcampagne op Oneplanetcrowd!

oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer