Mesokrediet versterkt groei in Ghana

Net als in andere opkomende landen waar Lendahand actief is, hebben ondernemers in Ghana vaak geen toegang tot betaalbaar krediet. Met het verstrekken van kapitaal via crowdfunding biedt Lendahand deze ondernemers een kans om te groeien. Dit is een nieuwe vorm van sociaal beleggen: een Nederlandse investeerder helpt een lokale ondernemer met het vergroten van zijn omzet en creëert daarmee werkgelegenheid. Tegelijkertijd levert het verstrekken van mesokrediet de uitlener op jaarbasis een aantrekkelijk financieel rendement van 3 tot 4 procent rente op. 

Nederlanders die kiezen voor sociaal beleggen kunnen bij Lendahand zelf een keuze maken uit het type project en het land waarin zij willen investeren. Sinds 2013 is Lendahand actief in de Filipijnen en Colombia en vanaf nu kan ook mesokrediet aan Ghanese ondernemers worden verstrekt. Met het verkregen kapitaal kunnen de ondernemers in deze opkomende economieën investeren in machines, materiaal, werkruimte en personeel. Een nieuw project in Ghana is bijvoorbeeld Mega Windows Ltd. Een bedrijf dat al 12 jaar met succes aluminium frames voor ramen en deuren maakt. Door een lening te verstrekken van €12.500 creëert het bedrijf straks 8 extra banen.

Sociaal en financieel rendement via crowdfunding

Door crowdfunding in te zetten, het gezamenlijk financieren van projecten via internet, houdt Lendahand de kosten voor leners relatief laag en de rente voor uitleners aantrekkelijk. De rente die wordt betaald bestaat namelijk voor het grootste deel uit kosten (zoals screening, administratie, monitoring door lokale partners en het onderhoud van het platform) en slechts voor een klein deel uit marge. Geen dure kantoren, auto’s en hoge salarissen, waardoor Lendahand goedkoper is dan banken en uiteraard vele malen goedkoper dan de lokale woekeraars.

“Met Lendahand willen we mensen in landen als Ghana een betere toekomst bieden. Wie de levensomstandigheden daar écht wil verbeteren, dient zich volledig te richten op het versterken van het midden- en kleinbedrijf. Met het verstrekken van mesokrediet kunnen we nieuwe werkgelegenheid stimuleren. Dat draagt bij aan de lokale economische groei, beter onderwijs en gezondheidszorg. En dat leidt vervolgens tot een daling van de armoede”, vertelt Peter Heijen, oprichter van Lendahand.

Meer informatie over Lendahand en de projecten van ondernemers lees je op http://www.lendahand.com/.

 

Lendahand

Lendahand

Lendahand is een sociale onderneming die mensen in Nederland de mogelijkheid biedt om te investeren in leningen aan kleine succesvolle …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer