Utrecht 18 juli – De buurvrouw is ziek maar krijgt nooit bezoek. Dit zette Anja aan het denken. Zij zag dat veel mensen met een probleem rondlopen en besefte dat wanneer deze problemen als verhalen worden gedeeld een oplossing vaak dichterbij komt. Dit is de start van Crowd Effect: Anja en Elisa zoeken naar verhalen die vragen om een oplossing.

‘Iedereen wordt met maatschappelijke kwesties geconfronteerd . Je verhaal vertellen hoeft niet een last te zijn, en waarom blijf je met iets rondlopen terwijl je het ook kan delen?’ Dit vroeg de 27-jarige Anja uit Utrecht zich af nadat zij steeds vaker merkte dat veel mensen met een verhaal over wat zij hebben meegemaakt blijven rondlopen. Samen met Elisa werkt zij daarom aan oplossingen, op een toegankelijke en laagdrempelige manier.

Oplossend vermogen via Crowd Effect
‘’Wij hebben een geweldige capaciteit om oplossingen te bedenken. Dus waarom deze twee zaken niet aan elkaar koppelen?’ Op de website crowdeffect.nl verzamelen Anja en Elisa persoonlijke verhalen, gedichten, foto’s en tekeningen. ‘Dat kan over van alles zijn,’ vertelt Elisa ‘over een depressie, eenzaamheid, werkloosheid, maar ook over misstanden in instellingen of iets anders dat jou na aan het hart ligt.’ Een voorbeeld van zo’n verhaal is at van Liesbeth van 24 jaar, werkzoekende. Zij is afgestudeerd, heeft enige werkervaring maar kan niet aan een baan komen. Haar gevoel van eigenwaarde gaat naar beneden, ze is constant op zoek en heeft hierdoor nooit rust. Een ander voorbeeld is het verhaal van Alok, die vanwege een dwarslaesie 2,5 uur zorg per dag nodig heeft en deze hulpverlener niet zelf uit kan kiezen. Daar moet je dan mee om leren gaan. ‘Dit soort verhalen zijn schrijnend, maar de oplossingen zijn vaak praktisch,’ vertelt Anja. ‘Doordat Liesbeth en Alok hun verhalen delen, stellen zij zich open voor oplossingen van alle kanten. De verhalen helpen daarmee niet alleen henzelf, maar ook anderen. En ik denk dat veel mensen hierdoor geraakt worden en anders zullen kijken naar de mensen om hen heen.’

Crowdfunding voor het grote problemen boek
Crowd effect wil de 100 mooiste verhalen bundelen in een boek. Zo kunnen deze verhalen inspireren om bij te dragen aan een socialere wereld en verbinding. Samenwerken voor een sterke wordt daarmee een stuk eenvoudiger. Via crowdfunding kan men het boek helpen realiseren en krijgt men hier een exclusieve korting op. Daarnaast wil Crowd Effect naast het boek ook een platform starten, waar verder voortgebouwd kan worden op de oplossingen en waar deze gekoppeld kunnen worden aan bestaande initiatieven. Men kan op oneplanetcrowd.nl dit initiatief steunen:

http://www.oneplanetcrowd.nl/project/crowdeffect

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer