Partnerbericht

COVID-19 maakt situatie werknemers in Guatemala slechter

 

Op 1 mei vieren we de internationale Dag van de Arbeid. Maar COVID-19 maakt nog eens extra duidelijk dat er in veel landen nog niet zoveel te vieren valt. Zoals in Guatemala, waar de situatie van veel werknemers alleen maar slechter is geworden. Op veel plaatsen zijn te weinig middelen om veilig te kunnen werken. Hoewel lokale overheden oproepen om met maximaal 100 mensen bij elkaar te komen, moeten dagelijks 1.000 mensen samen aan het werk in een textielfabriek.  Los van gezondheidsproblemen, treft het virus ook de economie, veel mensen hebben hun baan verloren. Hierdoor zijn er grote groepen van de bevolking die amper kunnen rondkomen en is de armoede is zichtbaar toegenomen.

Film

Dit weekend gaat in Guatemala de film ‘Arquelogía de la dignidad trabajadora’ ofwel ‘Archeology of the workers’ dignity’ in première. In deze film, gemaakt in coronatijd door Uli Stelzner in opdracht van CNV Internationaal en CGTG (de grootste vakcentrale van Guatemala),  worden twee vakbondsmannen gevolgd van verschillende generaties. Zij zetten zich in voor de naleving van de rechten van werknemers in onder meer de suikerrietsector, de textielsector en de informele economie.

Riskant

In Guatemala is maar twee procent van de werknemers lid van een vakbond. Lid zijn van een vakbond is riskant, het kan je een deel van je inkomen kosten of zelfs je baan. Vakbondsleiders lopen nog grotere risico’s, velen van hen worden geschaduwd en geïntimideerd. Sinds 2006 verloren meer dan 90 vakbondsleiders in Guatemala het leven vanwege hun vakbondswerk. Daarom is het bijzonder dat deze vakbondsmannen zich met zoveel toewijding blijven inzetten voor werknemersrechten.

Vakbondshelden

Wie kijkt naar de film ‘Archeology of the workers’ diginity’, ziet dat er nog veel te winnen valt als het om werknemersrechten gaat. Veilig werk en een leefbaar inkomen zijn niet vanzelfsprekend in een land als Guatemala. Goed om daar eens bij stil te staan op een dag als 1 mei en nog eens te beseffen hoe belangrijk het is dat we deze vakbondshelden vanuit Nederland blijven steunen.

 

Trailer:  https://youtu.be/RIOmxKM3MF0

 

Marjolein Groenewegen

Senior programme officer CNV Internationaal