De tweedaagse strategieconferentie werd door een grote groep organisaties georganiseerd waaronder de Indiase Nationale Campagne voor Dalit Rechten, de Internationale Beweging tegen Alle Vormen van Discriminatie en Racisme en het Internationale Dalit Solidariteits Netwerk. Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) was een van de medeorganisatoren en nam actief aan de conferentie deel.
Het doel van de conferentie was om terug te kijken wat we met onze activiteiten bij de VN hebben bereikt en effectieve strategieën te bedenken voor onze nationale en internationale activiteiten in de komende tien jaar.
Ongeveer 50 mensen uit India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Japan en Europa namen aan de conferentie deel. Verschillende gasten van het VN Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR) waren ook bij de conferentie aanwezig. De ‘aftrap’ voor de bijeenkomst werd gegeven door Rory Mungoven, hoofd van de Azië en Pacific Afdeling van de OHCHR. Hij sprak namens de Hoge Commissaris voor Mensenrechten Ms. Navi Pillay.
Hij liet namens mevrouw Pillay weten: “Voor de Hoge Commissaris doet het er vooral toe wat er in de praktijk gebeurt dat invloed heeft op de levens van degenen wiens dagelijkse ervaring wordt bepaald en beperkt door kaste en beroep. Armoede, werkeloosheid, discriminatie bij de toegang tot recht en ongelijke toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting zijn enkele van de problemen van de slachtoffers van kastendiscriminatie. Onder de slachtoffers zijn ook de poepruimers die openbare toiletten met hun handen schoonmaken in steden die streven naar het hoogste ontwikkelingsniveau; gezinnen die toegang tot gezamenlijke waterbronnen wordt ontzegd; kinderen die de schuld en het gedwongen werk van hun ouders erven; talentvolle jonge afgestudeerden die worden gepasseerd voor banen of promotie; dorpelingen die vernederende rituelen of zelfs geweld van degenen met meer macht moeten ondergaan; en vrouwen die te maken hebben met meervoudige vormen van discriminatie en geweld, waaronder seksueel geweld, uitbuiting en onmenselijke behandeling.” (zie de hele speech hier)
De afgelopen tien jaar, sinds de Wereld Anti-Racisme Conferentie in Durban, hebben op basis van kaste gediscrimineerde gemeenschappen belangrijke successen geboekt bij het bestrijden van deze vormen van discriminatie. Er is echter nog een lange weg te gaan om ‘discriminatie op basis van werk en afkomst’ – de VN terminologie waaronder ook kastendiscriminatie valt – uit te bannen. De eindverklaring van de conferentie zegt daarover:
“De slachtoffers van kastendiscriminatie zullen op de deur van de VN blijven kloppen om gebruik te kunnen maken van hun onvervreemdbare, universele mensenrechten. De verantwoordelijkheid om deze vorm van discriminatie te bestrijden vereist niet alleen de inzet van de getroffen landen en gemeenschappen, maar ook de betrokkenheid van de wereldgemeenschap.”
De uitkomst van de conferentie was een Verklaring die op de laatste dag van de conferentie werd gepresenteerd. De Verklaring beschrijft de uitdagingen, strategieën en te verwachten uitkomsten op lange termijn op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
In de dagen na de conferentie had een grote groep vertegenwoordigers van getroffen gemeenschappen en solidariteitsgroepen afspraken met een aantal Speciale Rapporteurs en Onafhankelijke Experts van de VN. Op 28 juni presenteerde de groep hun bevindingen aan de Hoge Commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay en overhandigde zij de Verklaring van de conferentie.
Download de volledige Verklaring van de Conferentie hier.
Een beknopt Verslag van de Conferentie vindt u hier.