Partnerbericht

concert Music for Mutare II

In het kader van de stedenband zamelen jonge Haarlemse bands weer geld in voor de zusterstad Mutare in Zimbabwe. Onder andere de pretpunk WAT laat ziet dan rock ‘n’ lol prima hand in hand gaat met idealisme. Het geld gaat naar de campagne ‘Zimbabwaanse Jongeren Helpen Elkaar’, waarin jongeren andere jongeren voorlichting geven over hiv/aids en andere seks gerelateerde zaken. Dit ‘peer education’ is zeer succesvol gebleken omdat de jongeren elkaars taal spreken en informatie zo beter over komt.

 Aids is een dodelijke ziekte die in Afrika veel slachtoffers maakt. In Mutare, Zimbabwe wordt hard gewerkt om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. De Stedenband Haarlem-Mutare ondersteunt al jaren een programma waarin jongeren aan andere jongeren voorlichting geven over aids. Sinds vorig najaar voeren we hierover een campagne genaamd: Zimbabwaanse jongeren helpen elkaar.

 Campagne Zimbabwaanse jongeren helpen elkaar

Jongeren snappen elkaars problemen, spreken elkaars taal en leren meer van elkaar dan van volwassenen. Dat zijn de uitgangpunten van het Teen HIV Prevention Programme (THPP) in Mutare. In dit programma geven jongeren van 16 tot 25 jaar gezondheidsvoorlichting aan leeftijdgenoten: de zogenaamde peer education. Voor THPP zijn 50 peer educators actief, waarvan meer dan de helft vrouw is.  Jongeren lopen een groter risico op hiv en andere seksueel overdraagbare ziekten. Daarom is het belangrijk in de strijd tegen hiv om jongeren te laten beseffen wat de gevolgen van risicovol gedrag zijn. Naast voorlichting over hiv en ongewenste zwangerschappen, richten de peer educators zich ook op andere jeugdzaken. Man/vrouw verhoudingen, problemen met ouders en familieleden, alcohol- en drugsmisbruik en kindermishandeling zijn belangrijke discussieonderwerpen. Een goede methode om jongeren zelfbewust te maken en ze keuzes te leren maken is door ze met elkaar te laten praten over seksualiteit, gevoelens en ervaringen. In jongerencentra in de townships begeleiden peer educators activiteiten, zoals spelletjes, groepsdiscussies en schaak-, zang- en dansclubs. De studieruimtes van de jongerencentra worden door jongeren veelvuldig gebruikt om huiswerk te maken en veel jongeren komen er vaak.

 De peer educators geven ook voorlichting aan jongeren in de klinieken van de townships van Mutare. De peer educators organiseren evenementen en wedstrijden, bezoeken scholen en geven  voorlichting op manifestaties en jaarmarkten. THPP bereikt zo veel jongeren.

 In Mutare is aids een bekende ziekte en vrijwel iedereen heeft familieleden, buren of vrienden verloren. Lang werd niet over de ziekte gesproken, maar dat is de laatste jaren aan het veranderen. Vooral onder jongeren wordt nu openlijk over hiv gesproken. De laatste jaren is sprake van een daling van het aantal hiv besmettingen. In 2000 was van de volwassen 30% hiv positief; nu minder dan 15%. De maatregelen tegen hiv beginnen hun vruchten af te werpen. Dat wil nog niet zeggen dat jongeren voldoende informatie hebben over hiv of dat ze geen gevaar op besmetting meer lopen. Het leeuwendeel van nieuwe hiv-infecties zijn nog steeds jongeren.THPP probeert misverstanden en vooroordelen uit de wereld te helpen en geeft jongeren de mogelijkheid om hun vrije tijd door te brengen in een veilige en stimulerende omgeving en na te denken over de keuzes in hun leven. Doordat jongeren zo hun talenten ontdekken en ontwikkelen vergroten ze hun zelfvertrouwen en zelfrespect. Dit is minstens zo belangrijk als voorlichting!