Partnerbericht

Compenseer je kassakoopje

Normaal als je iets koopt, let je meestal op twee dingen: 1. Is het leuk/lekker? 2. Wat kost het? (dat is overigens echt iets Nederlands om jezelf af te vragen!) Om duurzamer te shoppen moet daar een derde vraag bijkomen: hoe is het gemaakt? En dat is niet makkelijk want alle marketing is erop gericht om ons zo snel mogelijk zo veel mogelijk te laten kopen. En zelfs als je jezelf die vraag wel stelt, kun je hem soms nog wegduwen omdat – bijvoorbeeld – die broek zo leuk is, en ook nog eens in de aanbieding!

Compenseer!

Een goede manier om te beginnen is je niet schuldig voelen voor al die keren dat je onnadenkend iets in je tas hebt gestopt, maar blij en trots te zijn met iedere duurzame aankoop die je hebt gedaan. Hiermee heb je immers een positieve bijdrage geleverd aan een betere wereld.

Net als dat je vliegreizen kan compenseren door te betalen voor klimaatregelen, kun je voor jezelf een aankoop, waarover je niet nagedacht hebt, compenseren door over een volgende aankoop wél na te denken!

Denk niet slecht over jezelf als je je weer hebt laten verleiden tot een koopje dat je bij nader inzien niet gaat dragen of heel snel kapot gaat. Het is nu eenmaal menselijk om je te laten verleiden, marketeers hebben zich namelijk gespecialiseerd in hoe het impulsieve menselijke brein werkt.

Kies een product, of een paar producten, om mee te beginnen

Zelf ben ik stap voor stap steeds duurzamer gaan kopen. Ik ben begonnen met makkelijke producten, namelijk eten in de supermarkt, om precies te zijn met koffie. Later kwam daar thee bij, rijst, zuivel, groente, tot dat je op alles gaat letten.

In de supermarkt kun je logo’s vinden die je vertellen of het product met respect voor mens en natuur is gemaakt. Verdwalen in het woud van keurmerken hoeft nu ook niet meer, want MilieuCentraal heeft onlangs een lijst gemaakt van de elf keurmerken die echt wat zeggen. En de rest mag of moet je gewoon vergeten!

Daarna ben ik moeilijkere producten gaan uitzoeken zoals kleding. En dat betekent voordat je gaat kopen onderzoek doen op internet. Dit kan bijvoorbeeld bij RankabrandFairwear of Made-By. En zo kun je er ieder keer een product bij nemen!

Deze blog door Karen Kammeraat verscheen eerder op Leuk070 en EerlijkWinkelen.