De commotie ontstond over twee projecten die zijn gefinancierd door Xplore, een subsidieprogramma dat alle jongeren in Nederland de mogelijkheid biedt om hun interesse en betrokkenheid bij de problematiek in ontwikkelingslanden in de praktijk te brengen. Xplore wordt gefinancierd door het Ministerie voor Buitenlandse Zaken / Ontwikkelingssamenwerking. Het doel is om jongeren te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Xplore stimuleert maatschappelijke betrokkenheid, één van de speerpunten van het huidige kabinet.

 

Onzorgvuldig

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders beaamt dat de beschuldigingen onterecht zijn. Xplore betreurt de onjuiste berichtgeving, omdat deze schadelijk is voor de betrokken jongeren.

 

Wereldburgers

´Xplore is er voor alle jongeren in Nederland die de handen uit de mouwen willen steken en zich in willen zetten voor ontwikkelingssamenwerking. Jongeren zijn met een Xplore-project maandenlang in touw, naast hun school of werk,´ aldus Ellen Meijer, verantwoordelijk voor de uitvoering van Xplore. ´Door een stage of uitwisseling naar een ontwikkelingsland worden jongeren zich bewust van ongelijkheid, armoede en globalisering. Daarna delen ze hun ervaringen met het Nederlands publiek, door presentaties, debatten, theater etcetera. Jongeren blijven na het project nog vaak actief betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. Kortom, ze worden wereldburgers.´

 

Veel animo

In 2005  en 2006 heeft Xplore 300 subsidieaanvragen ontvangen en daarvan 163 projecten goedgekeurd. Dat leverde voor 3.400 jongeren een stage of uitwisseling op. De projecten vonden plaats in meer dan 60 verschillende ontwikkelingslanden. Het programma loopt tot en met 2008 en wordt in 2007 geëvalueerd.

  

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nienke Nuyens, Nederlands Jeugdinstituut, tel: 030-2306550. De uitzending van Nova kunt u bekijken op http://player.omroep.nl/?aflID=4231716. Meer informatie over Xplore is te vinden op www.xplore.nl. Xplore wordt uitgevoerd door de afdeling Internationaal van het Nederlands Jeugdinstituut.

 

http://player.omroep.nl/?aflID=4231716

www.xplore.nl 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer