Moeilijk voet aan de grond
Werknemers in de bloemensector kunnen in Colombia niet vrij onderhandelen. Vakbonden bestaan er bijna niet. Ze krijgen er maar moeilijk voet aan de grond. Werkgevers richten namelijk hun eigen bonden op. Dat heten 'gele bonden'. Daarvan moeten de werknemers dan verplicht lid worden.

Steeds grotere groep mensen
Binnen de vakcentrale CGT wil men hieraan een eind maken. Er is nu een federatie van bloemenvakbonden, de FETRABOC, opgericht. Die gaat versterkt worden. Tien mannen en twintig vrouwen krijgen op dit moment een training om CAO's te kunnen afsluiten. Dat worden er straks in totaal 60. Zij wisselen daarna met elkaar ervaringen uit en geven hun kennis door aan nog zo'n 200 mensen uit de sector. En zo bereiken ze een steeds grotere groep mensen.

Collegialiteit in de praktijk
De 10.000 euro van de collega's van de veiling FloraHolland komt als geroepen. Hiermee kunnen trainers worden betaald. En de reis- en verblijfkosten naar de regio's. En verder didatisch materiaal en campagnemateriaal. Zodat de vakbeweging in de Colombiaanse bloemensector flink versterkt kan worden. En betere CAO's voor haar leden kan afsluiten. Fedde Monsma, de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, is daarom enthousiast over deze vorm van internationale collegialiteit: ''Praktisch en doeltreffend".  

CNV Internationaal met actueel internationaal nieuws

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer