Partnerbericht

Collega’s op een duurzame manier in het zonnetje zetten? Dat doe je zo

Waardering uitspreken voor je medewerkers of collega’s is heel belangrijk. Het motiveert, inspireert en zorgt er vooral voor dat de sfeer op de werkplek goed blijft. Collega’s hebben een groter zelfvertrouwen, zijn productiever en voelen zich onderling meer verbonden. Alleen maar voordelen! Wij zetten een aantal manieren op een rij waarmee je je waardering kunt uitspreken.

Spreek écht je waardering uit

Waardering uitspreken klinkt heel simpel, maar vraag maar eens rond: dat gebeurt minder vaak dan men lief is. Woorden kosten niets (een cliché van jewelste) en een gewaardeerde collega levert juist enorm veel op. Waarom niet eens zeggen dat iemand zijn of haar project goed heeft afgerond? Waarom geen compliment over het afhandelen van die complexe situatie? Vooral na een moeilijk dag, week of maand of gewoon een lastig project, kan het heel fijn zijn voor diegene om met positieve woorden naar huis te gaan.

Teamuitje

En met teamuitje bedoelen we niet schransen in een all-you-can-eat of losgaan in de kroeg (hoe leuk ook). Nee, we bedoelen échte teamuitjes als touren op een e-scooter (duurzaam!), pubquizen, educatieve uitjes naar culturele of historische locaties of met een Segway door de duinen rijden. Teamuitjes horen natuurlijk leuk te zijn, maar de verbindende factor zit hem echt in het samen op pad zijn en contact met elkaar zoeken.

Leg eens een complimentenkaartje op bureaus

Of via de mail, natuurlijk. Maar complimentenkaartjes zijn een leuke en simpele manier om iedere collega te laten weten wat je aan hem of haar waardeert. Doe het eens op een hele random dag, waarop niemand zoiets verwacht. Een leuke, originele verrassing die lang bijblijft.

Persoonlijke cadeautjes voor persoonlijke gelegenheden

Het kan enorm effectief zijn om aandacht te besteden aan persoonlijke situaties van collega’s. Een zwangere collega zou een romper of luiertaart (of een berg hydrofielluiers!) enorm waarderen. Een collega die al een paar dagen ziek thuis ligt, heeft vast behoefte aan een lekker soepje van collega’s of een simpel fruitmandje. Aandacht voor collega’s op individueel niveau, dat is pas belangrijk. En leuk!

Kerstpakketten

Ook kerstpakketten zijn een blijk van waardering aan het einde van het jaar. Een kerstpakket gaat vaak mee naar huis als de kerstvakantie begint en dan is het toch fijn om je medewerkers te laten weten dat ze afgelopen jaar goed werk hebben geleverd. Het hoeft tegenwoordig écht niet groots en uitbundig meer. Het is het idee dat telt. En nee, dat betekent niet dat je met een doos ondoordacht eten kunt komen aanzetten, want de helft daarvan wordt toch vaak weggegooid. Het is beter om met een origineel kerstpakket te komen. Eentje waarover na is gedacht en eentje die iets meer aansluit bij de wensen van je collega’s. Want dat is toch het meest duurzame van alles: een fijn pakket voor medewerkers die zich daardoor gewaardeerd voelen en weer vol motivatie op kantoor verschijnen.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.