Partnerbericht

CNV pleit voor uitbreiding kledingakkoord

Bij het neerslaan van een vakbondsdemonstratie in Cambodja zijn deze weei ten minste één dode en zes gewonden gevallen. De politie opende het vuur toen demonstrerende kledingarbeiders zich verplaatsten richting de woning van premier Hun Sen.

Honderden kledingarbeiders demonstreren al een paar maanden voor een beter salaris. De demonstratie van vandaag werd georganiseerd door een partnervakbond van CNV. Deze partnervakbond is al geruime tijd met onder meer H&M in onderhandeling over betere salarissen. De salarissen van kledingarbeiders liggen ver onder het niveau van een leefbaar loon.

CNV-voorzitter Jaap Smit: “Het neerslaan van deze demonstratie toont maar weer aan hoe de rechten van werknemers in de kledingindustrie ernstig worden geschonden, wat betreft een leefbaar loon, veiligheid in de kledingfabrieken en fatsoenlijke werktijden.”

Smit hoopt dat minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zich in wil zetten om het onlangs gesloten akkoord voor Bangladesh uit te breiden naar andere landen, zoals Cambodja. In het akkoord voor Bangladesh zijn afspraken gemaakt met kledingbedrijven om de arbeidsrechten in de kledingfabrieken beter te respecteren.

Op 13 november stonden schendingen van arbeidsrechten in de kledingsector centraal in het televisieprogramma Jij Bent Sterk

Presentator Mirjam Sterk is een actie gestart om kledingmerken om antwoord te vragen. Doe mee en vraag per mail of twitter ook jouw merk of winkel om reactie via www.jijbentsterk.nu.