Zeven van de tien CNV-leden gaat naar de stembus om te stemmen op een kandidaat voor de Europese verkiezingen. 18% weet het nog niet en 12% gaat zeker niet stemmen. Dit is ver boven de landelijke verwachting. Paas probeert door een telefonische belronde nog meer leden over de streep te trekken om te gaan stemmen.

 

Belangrijkste opdracht
De aanpak van de economische crisis is voor CNV-leden de belangrijkste opdracht voor de EU (48%), gevolgd door het bestrijden van de werkloosheid (13%) en de klimaatverandering (11%).

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de leden bijzonder eensgezind zijn als het gaat om sociale wetgeving. Hoewel Nederland daar zelf over gaat, vindt  84% van de leden dat de EU moet zorgen voor een Sociaal minimum in Europa.

 

Minder eensgezind zijn ze over het openstellen van de Nederlandse grenzen voor werknemers uit andere EU landen. 38% vindt dat een economische crisis geen aanleiding mag zijn om werknemers uit andere EU landen van de Nederlandse arbeidsmarkt te weren,  61% is het daar niet mee eens.

 

Rechten werknemers
Handel met andere gebieden in de wereld heeft voor de CNV leden meer dan alleen een economische betekenis. 10% van de leden gaf al aan de armoedebestrijding in de wereld de belangrijkste opdracht voor de EU is.

 

93% van de leden wil dat in de handelsakkoorden regels worden opgenomen voor het respecteren van rechten van werknemers: geen kinderarbeid, geen dwangarbeid en recht op vrije vakbonden en CAO’s.

 

Het CNV financiert via CNV Internationaal vakbondsprojecten in ontwikkelingslanden en lobbyt voor het opnemen van arbeidsrechten in de EU handelsakkoorden.

 

Meer
www.cnv.nl
www.cnvinternationaal.nl
CNV Wereldnieuwsbrief

www.cnv.nl
www.cnvinternationaal.nl
CNV Wereldnieuwsbrief

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer