Het CNV is erg ongerust over deze situatie. Ook maakt het CNV zich ernstige zorgen over de situatie van de 75 oppositieleden en vakbondsleiders die vorig jaar zijn opgepakt, en van hun familieleden. De straffen van deze dissidenten variëren van 6 tot 28 jaar.

De Europese Unie nam na de arrestaties van vorig jaar een gezamenlijk standpunt in. Ook zijn lidstaten gestart om tijdens nationale feestdagen onder andere oppositieleden uit te nodigen op hun ambassades in Cuba. De Nederlandse ambassade in Cuba nodigt hen bijvoorbeeld uit om samen Koninginnedag te vieren. Het doel van deze vieringen is om de oppositieleden zichtbaar te maken en om hen erkenning te geven. Het CNV vindt het van groot belang om de eenheid in de Europese Unie nu te bewaren.

De houding van de Cubaanse regering doet echter opnieuw de vraag rijzen of ook de handelscontacten met dit land niet herzien moeten worden. Het CNV riep eerder het Nederlands bedrijfsleven al op zijn verantwoordelijkheid te nemen en nieuwe investeringen op te schorten, zolang de vorig jaar opgepakte oppositieleden nog vast zitten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer