Partnerbericht

CNV Jongeren willen Europese eerlijke eurobiljetten

Het bankbiljet zelf ziet er niet anders uit, maar toch is er een verschil. Bankbiljetten worden gemaakt van katoen en niet van papier, daardoor slijten de biljetten minder snel. De wereldkatoenmarkt is al lange tijd in crisis.  Landbouwsubsidies van de Verenigde Staten, de Europese Unie en China houden de katoenprijzen kunstmatig laag. Dat is rampzalig voor boeren in ontwikkelingslanden. Zij krijgen geen subsidie en kunnen daardoor moeilijk concurreren met de gesubsidieerde boeren. 

Zalm verloor weddenschap
De euro stinkt! En daarom sloot CNV Jongeren een weddenschap met inmiddels oud-minister Zalm (Financiën). Als het CNV Jongeren lukte om 10.000 'eerlijke' euro's te verkopen aan jongeren zou Zalm zijn best doen voor Max Havelaar eurobiljetten. Het keurmerk Max Havelaar garandeert dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. CNV Jongeren en vrijwilligers haalde met de actie 'de Euro Stinkt!' zelfs meer dan 10.000 euro's op. De minister verloor de weddenschap en moest zijn belofte waarmaken. 

Nu nog eerlijke  euros in heel Europa
Bij de overhandiging van de biljetten in Den Haag complimenteerde minister Koenders de CNV Jongeren met hun actie. Ondanks het succes is CNV Jongeren nog niet helemaal tevreden: "We roepen de huidige minister van Financiën, Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink en natuurlijk oud-minister Gerrit Zalm op het initiatief van de Eerlijke Euro in heel Europa te steunen en zich daar voor in te zetten."

Door: Alexander Bakker 

 

Meer over de Euro Stinkt