20 genomineerden
Op een oproep van OneWorld Nederland om de Actie van het Jaar te nomineren kwamen 20 inzendingen binnen. Hiertoe behoorde ook de campagne 'De Euro stinkt' van de CNV Jongeren. Het publiek kan nu kiezen! De persoon of organisatie achter de actie met de meeste stemmen krijgt de oorkonde 'Actie van het Jaar 2005'. Stemmen kan tot 8 januari 2006.

Tussenstand
Inmiddels is meer dan de helft van de campagnetijd verstreken. Uit de tussenstand blijkt, dat vier acties strijden om de bovenste plaatsen. Het gaat om Fietsen voor het Goede Doel, First 8, de campagne 'De Euro Stinkt' van de CNV Jongeren en Stop Aids.

* Fietsen voor het Goede Doel
'Fietsen voor het Goede Doel' is een nieuw initiatief van de veelbezochte website Fietsen Eén Twee Drie. Het geeft een overzicht van fietsers in Nederland en Vlaanderen, die een gesponsorde fietstocht ondernemen. Pax Christi-man Gied ten Berge staat met zijn fietstocht naar Santiago model voor alle fietsers voor het goede doel. Op 3 juli 2005 vertrok hij uit Maarssen na de pelgrimszegen in zijn parochiekerk voor een fietstocht via de oostelijke route 'Langs Oude Wegen'. Hij vroeg en vraagt ook na de succesvolle tocht om sponsoring voor het Arab Educational Institute. Dit zet zich achter muren en prikkeldraad in Betlehem in voor de ontmoeting tussen christelijke en moslim jongeren.

* First 8
First8 wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid en hen inspireren zelf een bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede. Het resultaat was een boekje met de tekst van U2' "Miss Sarajevo", door Bono geschreven, met zwartwitfoto's van Sander Veeneman. Het werd in 2004 verstuurd naar 25.000 invloedrijke mensen in 191 landen. Tony Blair en Thabo Mbeki waren de eersten die persoonlijk reageerden. Er volgde daarna een ontmoeting met Kofi Annan, grote first8-fan en baas van de Verenigde Naties. In 2005 is van de foto's een videoclip gemaakt die veelvuldig bij muziekzenders te zien was. Ook was er de verspreiding van meer dan 1 miljoen ansichtkaarten.

* De Euro stinkt
De CNV Jongeren sloten een weddenschap met minister Zalm (Financiën), dat minimaal 10.000 jongeren een euro zouden kopen gemaakt van eerlijke katoen. Hiermee wilden ze de aandacht vestigen op de misstanden in de wereldkatoenproductie en bijdragen aan de afschaffing van de handelsverstorende katoensubsidies. Eerste doel is ervoor te zorgen dat de euro van eerlijke katoen wordt gemaakt. Het resultaat was positief: CNV Jongeren verkochten 12.000 eerlijke euro's en wonnen de weddenschap met Zalm. Hij zal zich nu inzetten voor eurobiljetten van eerlijke katoen.

* Stop Aids… hand erop!
Een actie van Artsen zonder Grenzen en Stop Aid Now! Inhoud? Zet je handafdruk op de tunnel van de nieuwe metrolijn in Amsterdam. Waarom? Aandacht vragen voor HIV/aids met een monument voor de wereldwijde aidsbestrijding. Resultaat: 'Op de betonnen wand van de Noord/Zuid metrolijn gaf Prinses Mabel de aftrap door samen met leerlingen van het ROC Amsterdam haar handafdruk te zetten. Alle handafdrukken samen vormen de woorden 'Stop aids…hand erop!' De metrobuis wordt in april afgezonken. De actie kreeg veel aandacht in de media en op de muur zijn duizenden handafdrukken geplaatst.

Klik hier voor de lijst van de genomineerden en stem op de CNV Jongeren!

Informatie over de vakbeweging overal in de wereld: http://www.cnvinternationaal.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer