In maart dit jaar zijn 77 Cubanen opgepakt: journalisten, vakbondsbestuurders en vredesactivisten. CNV-voorzitter Doekle Terpstra: “Deze mensen zitten vast omdat ze een andere opinie hebben dan de officiële, omdat ze strijden voor democratie. Het is de verantwoordelijkheid van de democratische wereld om ons te bekommeren om de Cubaanse oppositie.” Op de single verwoordt de Cubaan Jesus Hernandez dat in het nummer Sigue, vas bien als volgt: ‘Belemmer het woord niet langer, we willen spreken.’ Hernandez is gevlucht uit Cuba en woont in Nederland. Hij heeft het nummer geschreven voor Mario Chanes de Armas, de langst zittende politieke gevangene ter wereld. De Armas heeft dertig jaar in een Cubaanse cel doorgebracht. Hij is inmiddels een vrij man en woont in Florida.

Met het aanbieden van de single aan de minister hoopt het CNV het kabinet aan te zetten tot het kritisch blijven volgen van de ontwikkelingen in Cuba. Terpstra: “Nederland is qua omvang de belangrijkste handelspartner van Cuba, waardoor druk vanuit ons land een groot effect kan hebben. Daar dringen we bij de minister dan ook op aan.”

Van de 77 gevangenen zijn negen dissidenten verbonden aan de onafhankelijke vakbond CUTC. Dat zijn:

Pedro Pablo Álvarez Ramos (Secretaris-generaal CUTC)- 25 jaar cel; Oscar Espinosa Chepe Econoom CUTC)- 20 jaar cel; Carmelo Díaz Fernández (Pers en publiciteit CUTC)- 15 jaar cel; Alfredo Felipe Fuentes (kaderlid)- 26 jaar cel; Víctor Rolando Arroyo Carmona (kaderlid)- 26 jaar cel; Adolfo Fernández Sainz (kaderlid)- 15 jaar cel; Luis Milán Fernández (kaderlid)- 15 jaar cel; Blas Giraldo Reyes Rodrígues (kaderlid)- 25 jaar cel en Horacio Julio Piña Borrego (kaderlid)- 20 jaar cel

Voor informatie over de Cuba-actie:
Projectleider Karin Jansen: tel. (030) 291 37 07 of 06 – 53 400 399.

Minister Van Ardenne steunt Cuba actie met brief
Meer informatie over de Cuba CD

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer