Het programma 'Zappen naar de Wereld' van de lokale omroepen in Amsterdam, Utrecht en Tilburg besteedt in de maand maart aandacht aan Oost-Europa. Wat is Oost-Europa eigenlijk? Zijn de landen van Oost-Europa ontwikkelingslanden of niet? Naast de antwoorden op deze vragen zijn er ook verschillende initiatieven te zien van organisaties die iets willen betekenen voor landen in Oost- en Centraal-Europa. Zoals CNV Internationaal. Via projecten probeert de internationale afdeling van het CNV onder meer de Servische vakbond CATUS te versterken.

Cao-overleg
Het geld voor deze projecten is vaak afkomstig uit het cao-overleg. Er kan bijvoorbeeld in het kader van 'Internationale Collegialiteit' een geldbedrag worden afgesproken (in officiële termen 'een stukje loonruimte'). Maar zeker in tijden van recessie sneuvelt het onderwerp snel bij de onderhandelingen. Tijdens de reis naar Servië raakten de vijf CNV-bestuurders ervan overtuigd om toch een lans voor het onderwerp te breken. "Internationale Collegialiteit gaat veel verder dan alleen geld geven aan ontwikkelingslanden. Dat moeten we laten zien", stelt één van hen, Richard Leloux van de CNV Dienstenbond.

Ervaringen
De ervaringen van de CNV-bestuurders (naast Leloux zijn dat Leon Vincken van de CNV Publieke Zaak, Maurice Limmen van de CNV Dienstenbond, Siward Swart van de CNV BedrijvenBond en Antoon Blokland van CNV Jongeren) zijn door het productiebedrijf LokaalMondiaal vastgelegd in de CNV-film 'Met andere ogen'. De film – die 45 minuten duurt – is tegen een kleine vergoeding te bestellen bij CNV Internationaal, tel. 030 – 2913734 (Betty Huaytalla).

Wanneer de filmbeelden worden uitgezonden op de lokale omroepen in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, is vanaf maart te vinden op www.lokaalmondiaal.net, onder het kopje 'agenda' (zoek naar 'Zappen naar de Wereld').

CNV: Internationale Collegialiteit in cao's
Agenda maart lokale uitzendingen: Oost-Europa

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer