Aanleiding van de missie naar Cuba was het steeds moeizamer wordende contact tussen het CNV en de onafhankelijke Cubaanse vakbeweging. Vooral het laatste jaar maakte de Cubaanse regering de organisatie vleugellam door het onderscheppen van geld en materiaal. Het doel van de missie was onder andere om te inventariseren hoe het CNV op een adequate manier de CUTC kan steunen. "Het gaat ons daarbij vooral om morele steun voor de inzet van de CUTC voor maatschappelijke ontwikkeling op Cuba", zegt CNV-voorzitter Paas.

Ontmoeting dissidenten en Damas de Blanco
De CNV-medewerkers hebben tijdens hun verblijf wel bezoeken kunnen brengen aan de CUTC, de Damas de Blanco, de onafhankelijke bibliotheken en verschillende dissidenten. Paas: "Maar kort na een bezoek aan dissident en voormalig politiek gevangene Oscar Espinosa Chepe, wachtte de immigratiedienst de CNV-medewerkers op in het hotel. Zij kregen te horen dat zij zich moesten melden."

Paspoorten ingenomen
Hoewel de immigratiedienst de twee medewerkers na melding direct naar het vliegveld liet vertrekken, misten zij hun vlucht. Bij de volgende vlucht werden bij de douane op het vliegveld de tickets en paspoorten ingenomen. De medewerkers werden alsnog ondervraagd en hun bagage werd gecontroleerd. Uiteindelijk mochten de medewerkers naar Nederland vertrekken.

Derde keer
Het is de derde keer dat het CNV zo letterlijk tegenwerking van de Cubaanse autoriteiten ondervindt in zijn pogingen tot ondersteuning van de onafhankelijke vakbeweging. Oud-CNV voorzitter Doekle Terpstra zag in 2002 zijn visumaanvraag afgewezen, waardoor de geplande handelsmissie in zijn geheel werd afgeblazen. In een eerdere poging werd de programmaleider van CNV Internationaal bij aankomst op het vliegveld in Havana teruggestuurd naar Nederland. Daardoor kon een gepland bezoek aan het oprichtingscongres van de CUTC geen doorgang vinden.

Beschuldigd van contrarevolutionaire activiteiten
Door de problemen met de immigratiedienst, konden niet alle programmaonderdelen van de missie doorgaan. Dit betrof onder andere gesprek met de zus van een van de gevangenzittende dissidenten. De bedoeling was om telefonisch contact met deze dissident te hebben in de gevangenis.
De twee CNV-medewerkers zijn beschuldigd van het uitvoeren van contrarevolutionaire activiteiten. Zij mogen nooit meer Cuba bezoeken.

Tip: lees hier komende dagen de weblog over deze reis

http://www.cnvinternationaal.nl/

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer