De 31 jarige Sokha Chhorn woont en werkt in Cambodja. Een land dat nog altijd de littekens draagt van het schrikbewind van Pol Pot. In de periode ‘75-‘79 kwamen naar schatting twee miljoen Cambodjanen om het leven. Hier werkt de gedreven voorzitster aan de opbouw van de nog maar jonge textielfederatie C.CAWDU, die in 1999 opgericht is met 4 fabrieksbonden. Een taak die zeker niet gemakkelijk is, omdat in Cambodja politiek en vakbeweging nauw met elkaar verbonden zijn. C.CAWDU is een van de weinige vakbondsorganisaties die politiek onafhankelijk is.

Sokha: “In het begin zijn we erg tegengewerkt. Maar inmiddels is het voor ons gemakkelijker. Wel blijft het heel moeilijk om slechte arbeidsomstandigheden in bedrijven en bij de regering aan te kaarten. Vaak worden problemen ontkend. En door het slechte en corrupte rechtssysteem is het moeilijk om er een zaak van te maken. Aan de andere kant willen mensen zelf ook vaak liever geen moeilijkheden. Het gebeurt nog al eens dat iemand wordt ontslagen en dan gewoon maar naar huis gaat. Dat zijn moeilijke dingen voor ons. Wij zien het als onze taak om de werknemers in de bedrijven beter te trainen, zodat ze meer weten over de vakbond en over hun rechten. Op die manier willen we hun positie verbeteren”.

Waardering

Het CNV roemt de inzet van Sokha Chhorn in de opbouw van het vakbondswerk in de textielsector. Als blijk van waardering zal ze daarom de CNV Award ontvangen. Deze onderscheiding is daarnaast ook bedoeld als motivatie voor de jonge vakbondsorganisatie C.CAWDU, die in de moeilijke Cambodjaanse werkelijkheid duidelijk haar eigen onafhankelijke koers zoekt. Daarnaast zoekt C.CAWDU, in tegenstelling tot de meeste vakbonden in Cambodja, de dialoog onder andere door middel van cao-onderhandelingen om verbeteringen voor werknemers tot stand te brengen en niet het veel gebruikte machtsmiddel stakingen en demonstraties.

De CNV Award

De Award bestaat uit een speciale onderscheiding en een bedrag van 5.000 Euro, dat besteed kan worden aan de verdere ontwikkeling van het vakbondswerk in Cambodja.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer