Roos Boer van IKV Pax Christi, die als Nederlandse vertegenwoordiger van de Clustermunitie Coalitie aan de Conventie gewerkt heeft: "De Tipperary vredesprijs onderstreept de macht van burgers als zij zich organiseren en samen werken om een wereldwijde verandering te bewerkstelligen. Regeringen nemen misschien de besluiten, maar de Campagne tegen clustermunitie laat zien dat maatschappelijke organisaties mede de agenda bepalen en daadwerkelijk verandering tot stand kunnen brengen."
 
"We zijn de Tipperary Peace Convention ontzettend dankbaar voor haar erkenning van de beweging tegen clustermunitie", aldus Thomas Nash, CMC coördinator. "Ierland heeft een grote symbolische betekenis voor ons, omdat in Dublin bijna een jaar geleden de verdragstekst is onderhandeld. De ontwikkelingen hebben sindsdien een vogelvlucht genomen, maar het werk tot nu toe is eigenlijk pas het begin van het echte werk."
 
De kracht van de campagne is haar wereldwijde bereik, diversiteit en het brede scala aan experts die samenwerken om clustermunitie een halt toe te roepen. Alle leden van de CMC, alle individuen, onder wie ook overlevenden van clustermunitie, delen vandaag de eer. De echte winnaars zijn echter de talrijke burgers die geen gevaar meer lopen om verminkt of gedood te worden door dit wapen.
 
In 2003 was IKV Pax Christi mede oprichter van deze coalitie om burgers te beschermen tegen de gevolgen van clustermunitie. Inmiddels bestaat de CMC uit meer dan 300 organisaties in meer dan 80 landen. Sinds december 2008 hebben 96 landen de Conventie over Clustermunitie ondertekend, waarvan zes landen het verdrag ook geratificeerd hebben. "Pas als 30 landen het verdrag geratificeerd hebben zal het verdrag in werking treden, dus het is letterlijk van levensbelang dat landen het verdrag nu zo snel mogelijk ratificeren", legt Roos Boer uit. "Wij roepen alle ondertekenaars van het verdrag, dus ook Nederland, op om bondgenoten en andere staten aan te spreken om zich aan te sluiten bij de Conventie en dit wapen nooit meer te gebruiken."

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer