Partnerbericht

CLF Store: Winkelen met een schoon geweten

Child Labour Free
Actrice Caroline de Bruijn opende de winkel kon als eerste shoppen in de CLF store – een winkel met een verhaal. Er zijn uitsluitend producten te koop van merken die zich actief inzetten om kinderarbeidvrij te produceren zoals Noir, Houdini, Imps & Elfs, Anne-Claire Petit, Studio Jux en David & Luna. Daarmee is de winkel een ‘Child Labour Free Zone’: een plek zonder kinderarbeid en schending van arbeidsrechten. Ook in ontwikkelingslanden zijn Child Labour Free Zones; waar kinderarbeid bestreden wordt en alles gedaan wordt om kinderen naar school te laten gaan.

Kinderarbeidvrij produceren en consumeren
"Het doel van de CLF store is tweeledig: enerzijds bedrijven stimuleren om kinderarbeid uit hun productieketen te bannen en anderzijds de consument de kans bieden om bewustere keuzes te maken", zegt Gerard Oonk van ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats”. "Al een aantal jaren bestrijden bedrijven kinderarbeid in de productieketen, bijvoorbeeld via gezamenlijke initiatieven als FairWear en Made-By. Wij willen bedrijven en consumenten nu extra stimuleren om kinderarbeidvrij te produceren én consumeren."

Volgens Marijn Laagewaard van het nieuwe merk David & Luna zijn er genoeg leuke producten te vinden van bedrijven die zich actief inzetten om kinderen uit hun productie te weren. "Je moet ze alleen weten te vinden", zegt Laagewaard. "Met de CLF store en de bijbehorende website kan dat geen probleem meer zijn". De CLF winkel in Amstelveen is open van 20 tot 26 november, de CLF-website permanent.

218 miljoen kindarbeiders
Er zijn meer dan 218 miljoen kindarbeiders op de wereld. Ze leven in armoede, met weinig hoop op een beter leven. Terwijl ze recht hebben op onderwijs. Daarom roept ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ overheden, de Europese Unie, internationale organisaties, bedrijven en consumenten op meer te doen tegen kinderarbeid. De campagne steunt ook organisaties in ontwikkelingslanden die proberen kinderen naar school te krijgen en daar te houden. Om Child Labour Free Zones wereldwijd uit te breiden moet de norm worden: ‘kinderarbeid, in welke vorm dan ook, is onacceptabel!’

Alliance 2015
‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is een campagne van de Alliance2015 die in Nederland wordt gevoerd door Hivos, de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep (LIW), in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden.

Meer over de campagne
> Meer over de CLF store: http://www.stopchildlabour.eu/clf/wat-is-clf