Partnerbericht

Circulaire koptelefoon, gebruik in plaats van bezit

Elk jaar gooien we 15 miljoen kilo koptelefoons en -onderdelen weg, vaak vanwege kleine beschadigingen. Zonde, want het levert kostbaar elektronisch afval op waar reparatie en hergebruik mogelijk is. Pelican House lanceert daarom een bijzondere hoofdtelefoon die je nooit meer weg hoeft te gooien. Voor 5 euro per maand krijg je er eentje thuisgestuurd. En gaat er iets stuk, dan wordt het vervangen en gerecycled.

Van bezit naar gebruik met service
Net als duurzaam architect Thomas Rau recent uiteenzette in Tegenlicht Lab, geloven Pelican House oprichters Tom Leenders en Dorus Galama (foto) dat de huidige economie waarin mensen werken om dingen te kopen op zijn einde loopt. “We hoeven niet meer perse te bezitten, maar willen toegang hebben tot diensten en producten”, zeggen Leenders en Galama. Spotify, Car2Go en Netflix zijn voorbeelden van de nieuwe economie, waarin mensen wel de lusten, maar niet de lasten van het gebruik hebben. 

Modulair opgebouwd

Pelican House voegt zich bij dat rijtje deelbedrijven. In plaats van één groot aankoopbedrag, betalen klanten een klein maandbedrag voor gebruik en service. Want bij het intensieve gebruik van een koptelefoon is het slechts een kwestie van tijd voordat er iets stuk gaat, weten de makers. “Onze koptelefoon is opgebouwd uit duidelijke modules – een klankkast, hoofd- en oorkussens en hoofdband, die je gemakkelijk zelf kunt vervangen als dat nodig is”, aldus Pelican House. 

Dat is niet alleen makkelijk voor de gebruiker, het zorgt er ook voor dat de kosten voor reparatie bij de producent komen te liggen. “Eigenlijk zouden alle bedrijven zo moeten werken”, zegt Leenders. Het creëert namelijk een sterke impuls om duurzame producten te maken die langer mee gaan. “Nu verdienen veel bedrijven goedkope snel sneuvelende onderdelen, omdat je dan nieuwe moet aanschaffen. Maar als je werkt zoals Pelican House, is het rendabeler als er niets kapot gaat.”
Daarom staat de kwaliteit van de koptelefoon bij Pelican House bovenaan. Zo komt het akoestisch ontwerp voor het device van het gerenommeerde Nederlandse bedrijf Scheek Loudspeakers.

In haar korte bestaan heeft Pelican House bovendien fans in de muziekscene gekregen. Isis van der Wel, bekend als DJ Isis, internationaal pionier in de elektronische muziek, bood zich aan als eerste tester. "Ik was direct geïnteresseerd in dit bijzondere initiatief en ben zeer te spreken over de geluidskwaliteit".

Word abonnee voor 5 per maand
Pelican House wil nu als eerste de Nederlandse markt bestormen en daarmee bijdragen aan de transitie naar een nieuwe economie. Daarvoor is een crowdfundingcampagne gestart via het duurzame crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Bijna 300 funders doen al mee met de campagne. Ook meedoen? Schrijf je in vóór 1 december 2015 via deze link.