CIOS Haarlem en de sportleiders in Mutare werken al jaren lang samen. CIOSsers lopen stage in Mutare, en sportleiders nemen deel aan uitwisselingen in Haarlem. Nieuw is dat CIOS Haarlem de komende jaren de organisatie van de sportleiders in Mutare als officiële stageplek wil accrediteren en ook de mogelijkheid wil onderzoeken de opleiding in Mutare te erkennen waardoor de sportleiders een diploma kunnen verkrijgen.

 

Voor de jonge sportleiders in Mutare is dit vreselijk belangrijk! Jongeren uit de townships kunnen nu al veel leren door de sportleideropleiding en werkervaring opdoen voor een betere toekomst. Wanneer zij voor hun opleiding een diploma krijgen, hebben zij meer kansen voor een goede toekomst. Voor CIOSsers in een stage in Mutare een geweldige kans om internationale ervaring op te doen.

 

CIOS Haarlem (onderdeel van het ROC NOVA College) en Stedenband Haarlem-Mutare tekenden op deze bijzondere dag als eersten het Maatschappelijke Millenniumakkoord. Minister Koenders heeft de Millenniumakkoorden in het leven geroepen onder de slogan: Ontwikkelingssamenwerking : een zaak voor iedereen. Een van de drie speerpunten van zijn beleid is gericht op jongeren en sport. Van de getekende akkoorden is die tussen het CIOS Haarlem en de stedenband de enige op het gebied van sport!

 

Het Millenniumakkoord heeft de titel Sporteducation without Borders. Het doel is scholing voor Zimbabwaanse jongeren, en uitwisseling tussen Haarlemse en Mutarese jongeren. Daardoor ontstaat meer begrip en betrokkenheid voor elkaar, een belangrijk doel van ontwikkelingssamenwerking.

 

Millenniumdoelen

Alle regeringsleiders spraken in 2000 af om in vijftien jaar de acht belangrijkste wereldproblemen aan te pakken: de Millenniumdoelen. Een Millenniumakkoord is een afspraak tussen minstens twee partners die concrete afspraken en plannen maken voor het behalen van de Millenniumdoelen in 2015. Omdat de wereld achterloopt in het behalen van de Millenniumdoelen werd in 2007 aan het bedrijfsleven gevraagd Millenniumakkoorden af te sluiten en zo een steentje bij te dragen. Zaterdag 26 september was het de beurt aan kennis- en maatschappelijke instellingen. Ook Prinses Maxima en Prins Willem Alexander kwamen een kijkje nemen op het evenement.

www.haarlem-mutare.nl

www.mhsmutare.org

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer