Partnerbericht

Cholera en ondervoeding verergeren noodsituatie DR Congo

'Sinds halverwege november zijn tienduizenden ontheemden aangekomen in de plaatsen Masisi, Kitchanga, Rutshuru, Nyanzale en Goma', zegt operationeel manager Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen. 'In de afgelopen jaren hebben velen van hen al een aantal keer moeten vluchten en ze zijn nu volledig uitgeput. Voor deze mensen was er al nauwelijks gezondheidszorg, maar de situatie is nu nog slechter. Door de gevechten heeft een aantal hulporganisaties zijn werk moeten opschorten. De aanvoer van voorraden naar gezondheidscentra van de overheid ligt stil. Veel medisch personeel is gevlucht.'

 

De verdrevenen kunnen niet bij hun akkers of voedselvoorraden, wat onvermijdelijk leidt tot ondervoeding. In Nyanzale neemt Artsen zonder Grenzen iedere maand 125 ernstig ondervoede kinderen op. Halverwege oktober startte Artsen zonder Grenzen een voedingsprogramma in Masisi, waar ze tot nu toe 700 ondervoede kinderen behandeld heeft en op dit moment 50 kinderen verpleegt. Artsen zonder Grenzen vreest dat de situatie in de komende weken verder verslechtert.

 

De plaats Rutshuru is vooral getroffen door cholera. In de helft van de gevallen is deze ziekte dodelijk. Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2005 in Rutshuru, maar heeft nu voor het eerst te maken met cholera. Sinds halverwege november zijn meer dan 1200 mensen behandeld en nieuwe patiënten blijven naar de kliniek komen. De bevolking van Rutshuru is binnen een maand verdubbeld, waardoor er per persoon veel minder drinkwater is en de hygiëne in de plaats sterk is achteruitgegaan.

Bij de regionale hoofdstad Goma wonen meer dan 45.000 mensen in kampen. Ondanks dat die makkelijk te bereiken zijn, is er onvoldoende humanitaire hulp en klagen de mensen over een gebrek aan voedsel.

 

In de ziekenhuizen van Masisi en Rutshuru zijn sinds september 360 oorlogsgewonden behandeld. Artsen zonder Grenzen biedt ook zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Kitchanga, Rutshuru en Masisi. In 2007 werden meer dan 2900 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen.

 

In de districten Masisi en Rutshuru is Artsen zonder Grenzen vaak de enige internationale hulporganisatie. 'Ondanks dat we zo dicht mogelijk bij de gevechten werken, blijven duizenden mensen buiten ons bereik', zegt Philippe Havet, coördinator van Artsen zonder Grenzen in Masisi. 'We maken ons grote zorgen over de mensen die gevangen zitten in het conflict en die afgesneden zijn van hulp.'

 

 

www.artsenzondergrenzen.nl