Partnerbericht

Chocomel kiest voor verantwoorde cacao

De cacao zal het UTZ CERTIFIED-keurmerk dragen. Solidaridad traint cacaoboeren in ontwikkelingslanden om aan het UTZ-certificaat te voldoen. Dat geeft de boeren een betere positie op de wereldmarkt. De duurzame manier van telen leidt tot hogere en kwalitatief betere oogsten en voorkomt onnodige uitputting van landbouwgrond en het kappen van tropisch regenwoud.

Steeds meer commitment van grote bedrijven

Solidaridad is bijzonder blij dat steeds meer grote bedrijven zich aan verantwoorde productie commiteren. Zo zegt een woordvoerster van Albert Heijn donderdag tegen persbureau Novum/Dow Jones donderdag dat het ‘de ambitie’ heeft dat vanaf 2015 alle ruim negenduizend producten van de Nederlandse winkelketens Albert Heijn, Etos en Gall & Gall worden geproduceerd met UTZ-gecertificeerde grondstoffen.

Unilever heeft zich in internationaal verband gecommitteerd aan 100% duurzame cacao in haar producten vanaf 2025, maar in Nederland zal die overstap ‘aanzienlijk sneller’ plaatsvinden, zegt een woordvoerster van Unilever. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern zal daar binnenkort nadere mededelingen over doen.

FrieslandCampina zegt dat dit jaar al 10% van alle gebruikte cacao met UTZ-certificaat wordt verbouwd, maar dat deze productiewijze nog niet voldoende volume heeft om al direct volledig over te stappen op deze duurzame cacao.

Steun de opmars

Dit jaar is 10% van alle cacao die FrieslandCampina gebruikt al UTZ-gecertificeerd. Maar er wordt nog niet genoeg geproduceerd om direct volledig over te stappen op deze duurzame cacao. Dat is ook de uitdaging waar Solidaridad nu voor staat: om het aantal cacaoboeren dat verantwoorde cacao levert zo snel mogelijk uit te breiden zodat het aandeel duurzame cacao snel toeneemt.

Daarbij is Solidaridad voor een groot deel afhankelijk van de steun van donateurs. Wilt u ook meewerken aan een duurzame economie waarin met respect voor mens en milieu wordt geproduceerd? Wordt donateur of geef een eenmalige gift en draag zo bij aan een beter inkomen voor de cacaoboeren.