Partnerbericht

Chileense vakbondspriester heilig verklaard

Niet een aalmoes
Chili kende in de jaren '30 en '40 vele duizenden sterk verarmde werknemers. Ze waren voor een deel van hun inkomsten op liefdadigheid waren aangewezen. "Niet een aalmoes, maar een rechtvaardige beloning door de werkgevers", was het pleidooi van Hurtado. Andere belangrijke uitspraken van zijn hand waren: "Onrechtvaardigheid zorgt voor veel meer kwaad, dan de liefdadigheid kan wegnemen" en "Waar de liefdadigheid begint, eindigt de rechtvaardigheid." Hurtado haalde zich destijds met dit soort pleidooien de woede op de hals van grote delen van de kerk en de Chileense politiek.


Theologie in België

Alberto Hurtado Cruchaga werd op 22 januari 1901 geboren in Villa del Mar (Chili). Hij trad in 1923 in Chili toe tot de Sociëteit van Jezus (S.J.). Hij studeerde drie jaar theologie in hun studiehuis in het Belgische Leuven. Hij werd godsdienstleraar en geestelijke begeleider in het St-Ignatiuscollege en daarna professor pedagogie aan de Katholieke Universiteit van Santiago.

Arbeidswereld
De Chileense priester was nauw verbonden met de arbeidswereld. In 1941 werd hij aalmoezenier van de jeugdafdeling van de Katholieke Actie en na twee jaar had hij aan 2.000 jongeren Geestelijke Oefeningen gegeven. In 1944 stichtte hij de 'Hogar de Cristo'. Dit zijn opvangcentra voor daklozen, die door 100.000 Chilenen met een maandelijkse bijdrage werden gesteund. Vanaf 1947 engageerde hij zich als aalmoezenier van de Chileense vakbonden en in 1951 lanceerde hij het bekende tijdschrift 'Mensaje'. Hij stierf op 18 augustus 1952 in Santiago (Chili) en werd door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 1994. 

Alles over de nationale en internationale vakbeweging