Onderdrukking agressiever
Inmiddels neemt de onderdrukking van deze demokratische oppositie steeds agressievere vormen aan. Dat geldt ook voor de gevangen vakbondsmensen. Pedro Pablo Alvarez, de leider van de onafhankelijke vakcentrale CUTC, is ruim drie jaar geleden tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Midden april werd bekend, dat hij al anderhalve maand niet was gelucht, vanwege zogenaamd gebrek aan personeel. Hetzelfde was het geval met zijn mede-gevangene Julio César, die tot 15 jaar is veroordeeld.

Burgerknokploeg
Op 18 maart werd vakbondsman Carmelo Diaz, ook van de CUTC, verhinderd een herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Het was toen drie jaar geleden, dat de 'groep van 75' werd opgepakt en na schijnprocessen achter slot en grendel gezet. Carmelo Diaz behoorde tot de gearresteerden en werd tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vanwege ernstige gezondheidsproblemen werd hij vorig jaar onder strenge voorwaarden vrij gelaten. Gedurende de gehele dag werd er door de veiligheidsdienst, de politie en een burgerknokploeg bij zijn huis gepost. De Cubaanse regering weigert hem ook een uitreisvisum te geven.

Oranje tulpen
Recent werd Marta Beatriz Roque, voorzitter van de Asamblea Para Promover la Sociedad Civil Cubana, voor haar woning door een groep aanhangers van het Castro-regime in elkaar geslagen. Zeheeft bloemen gekregen van vertegenwoordigers van diverse Europese ambassades in Havana. De Nederlandse ambassade zorgde voor een flinke bos oranje tulpen.

Debat over perscensuur in Cuba
Het debat over perscensuur in Cuba op 8 mei wordt nu gehouden in Café Oosterkade, Oosterkade 18, Utrecht. Van 19.00 tot 21.30 uur. Daarover spreken onder leiding van John Jansen van Galen, journalist: Marianne Moor van Pax Christi; Kees van Kortenhof van Glasnost in Cuba; Desanne van Brederode, schrijfster en Bart Dekkers, lid van de Gemeenteraad Alphen aan de Rijn voor Groen Links. Inleiding: Roman Colas, oprichter van de 'Bibliothecas independientes'.

* www.tumultdebat.nl
* www.cnvinternationaal.nl

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer