Zaterdag 14 juli is de derde Campina Open Boerderijdag van dit jaar. 24 boerderijen door heel Nederland openen van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren voor publiek. Bezoek je de melkveehouderij van de familie Oegema in Dalfsen, dan ben je niet alleen verzekerd van een gezellige en leerzame dag, maar steun je bovendien melkveehouders in Kenia.

 

Op de Campina Open Boerderijdag is iedereen welkom voor een kijkje achter de schermen om te ontdekken waar zuivelproducten vandaan komen. Je kunt melk, vla en yoghurt proeven en er zijn tal van leuke en leerzame activiteiten. Hoewel de proeverijen, rondleidingen en activiteiten gratis zijn, geeft het gros van de bezoekers aan het einde van de dag een gift aan de gastheer. De boerderij van maatschap Oegema-Wassenaar zocht een goede bestemming voor deze donaties en vond deze bij de agrarische ontwikkelingsorganisatie Agriterra.

 

Via Agriterra sponsort melkveebedrijf Oegema de zuivelcoöperatie Kiambaa in Kenia. Kiambaa haalt de melk op de ruim 1.300 aangesloten melkveehouders en zorgt voor het koelen en verkopen. Ook kunnen de leden terecht bij de coöperatie voor kunstmatige inseminatie, krachtvoer en geneesmiddelen voor vee. Door de groeiende stedelijke middenklasse neemt de vraag naar zuivelproducten jaarlijks toe. Van de jaarlijkse 4,5 miljard liter geproduceerde melk wordt slechts 30% verwerkt. De rest wordt vers verkocht of is voor eigen consumptie. Volop groeimogelijkheden dus voor zuivelcoöperatie Kiambaa en haar leden. Om dit te kunnen benutten, moet op de boerderijen de kwaliteit van de melk omhoog evenals de melkproductie per koe. De coöperatie op haar beurt moet naar een efficiëntere bedrijfsvoering, omzetgroei en meer marktmacht. Om dit laatste te bereiken, onderhandelen Kiambaa en de naburige coöperatie Ndumberi over een fusie.

 

Samen met medewerkers van FrieslandCampina adviseert Agriterra Kiambaa over productie, toelevering en marketing en over nieuwe mogelijkheden om de melk te verwerken. Ook in het fusieproces speelt FrieslandCampina een belangrijke adviesrol. Productieverhoging, een meer efficiënte bedrijfsvoering en krachtenbundeling tussen Kiambaa en Ndumberi moet de boeren en hun families uiteindelijk meer inkomsten opleveren. Zuivel in Kenia is volop in ontwikkeling en Agriterra en FrieslandCampina dragen daaraan bij. Kom naar de Campina Open Boerderijdag in Dalfsen en draag ook een steentje bij!  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer