Partnerbericht

Burn-out: de omgekeerde stoelendans

Het lijkt misschien alsof je het op werk altijd met een poppetje minder moet doen. Pietje is afwezig vanwege een burn-out, maar wanneer hij eindelijk weer gereïntegreerd is, gaat een andere collega de ziektewet in. Met een burn-out. Jij kijkt alvast wat je zorgverzekering vergoedt, want je weet dat jij waarschijnlijk je collega opvolgt. Het is de omgekeerde stoelendans, waarbij niemand hoopt te winnen en waarbij veel van de zaken die ervoor zorgen dat ‘de muziek stopt’ zijn te herleiden naar onze leefstijl.

Wees positief: zeg vaak nee

 

Misschien sta je positief in het leven en zeg je vaak ja. Dat is natuurlijk super! Je ontmoet op die manier nieuwe mensen, maakt snel vrienden en ongetwijfeld krijg je vaak complimenten van je collega’s over hoe behulpzaam je wel niet bent. Deze stroom van lof klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Totdat deze stopt, omdat je een burn-out in bent gegaan. Dan wordt je opeens verteld: ‘ja, je had ook wat vaker nee moeten zeggen!’ Door altijd ja te zeggen tegen alles, inclusief extra werkzaamheden, word je misschien wel de held van kantoor, maar doe je jezelf erg tekort. Je hebt namelijk al genoeg op je bordje: je eigen werk. Met alle extra werkzaamheden raak je sneller gestrest en voor je het weet heb je een burn-out te pakken.

 

Wees sociaal

 

In onze maatschappij, die draait om computers en gadgets, houden we onze neus het liefst tegen het scherm aangedrukt. Gesprekjes bij het koffieapparaat? Liever niet. Toch zijn we als mensen erg sociale wezens, ook jij. Praat dus met je collega’s. Zo merk je dat jij niet de enige bent die vecht tegen de omgekeerde stoelendans. Laat het weten als je het misschien te druk hebt. Misschien heeft iemand anders het rustig en kan hij bijspringen. Wees niet alleen sociaal tegen collega’s, maar ook thuis en met vrienden. Heb je persoonlijke problemen? Maak dit dan bespreekbaar.

 

Blijf lekker fit

 

Hoe zorg je dat jij de laatste stoel bemachtigt tijdens een echte stoelendans? Veel heeft te maken met geluk, maar als je oplettend bent, goed in je vel zit en een geweldige conditie hebt, dan werkt dat zeker mee. Als je het ‘spelletje’ van de omgekeerde stoelendans niet wilt verliezen, zijn dezelfde factoren belangrijk. Vanuit je auto in de lift stappen om vervolgens de hele dag op kantoor te snoepen, gaat je niet helpen om te winnen van een burn-out. Ga lekker sporten, ga op de fiets naar werk en eet gezond. Zo kun je stress beter aan, voel je je goed over jezelf en voorkom je hopelijk dat je de plek van je overspannen collega inneemt als de muziek stopt.