• Log in
  • Mijn account
  • Lezen
    • Klimaat
    • Discriminatie
    • Seks & gender
    • Schone energie
    • Politiek
    • Lifestyle
    • Kunst & cultuur
    • Collecties
    • Archief
  • Kijken/Luisteren
    • Fotoreportage
    • Podcast
    • Strip
    • Video
    • Data
  • Vacaturebank
    • Overzicht vacatures
    • Uitgebreid zoeken
    • Vacature toevoegen
    • Registreer organisatie
    • Organisatie dashboard
    • Aanmelden werkzoekende
    • Werkzoekende dashboard
    • Prijzen vacatureplaatsen
  • Events
  • Samenwerken
    • Mogelijkheden
    • Onze diensten
      • Partner worden
      • Vacature plaatsen
      • Event plaatsen
      • Nieuwsbericht plaatsen
    • Met wie werken we samen?
    • Partners en onafhankelijkheid
    • Freelancers
  • Over ons
    • Magazine
    • Wie we zijn
    • Missie
    • Organisatie

Lees je bewust

Abonneer Doneer

Advertentie

Lezersonderzoek banner 2
  • Duurzaamheid
Partnerbericht

Brood is een taal die iedereen kent

Elise en Taylor bakken circulair brood

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we er maar liefst twee tegelijk. Elise en Taylor werken voor Baking Lab. In deze ‘Willie Wortel-omgeving’ kunnen mensen leren over brood en alles wat hierbij komt kijken. Ze bakken hier circulair brood. Ook kun je een hapje eten in de bakkerswinkel en het bakkerscafé.

  • De-gezonde-stad1
    De Gezonde Stad
18-10-2021 Leestijd: 4 minuten
  • Tweet
  • Deel
  • Deel op LinkedIn
  • Deel via e-mail
1600x_611e196b725af093e53d4fb2e4f1e1d8979f24b1d0766

Een brood eet je niet alleen. Je deelt het met de mensen om je heen. Bij Baking Lab delen ze hun enthousiasme over brood met iedereen die daarvoor open staat. Leren staat voorop. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Klanten kunnen brood kopen of meel scheppen om thuis een koek van eigen deeg te bakken. In de gezellige winkel ontmoet ik Taylor en Elise. Taylor werkt nog maar net bij Baking Lab en Elise werkt er al vier jaar. Met een achtergrond in de biologie kan Elise ingewikkelde biologische thema’s zoals verzuring op een tastbare en toegankelijke manier uitleggen tijdens de workshops die Baking Lab organiseert.’Brood leent zich daar heel mooi voor. Het is een taal die iedereen kent.’ 

 

brood

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Elise: ‘Als bakker bij Baking Lab probeer ik creatief na te denken hoe wij invulling kunnen geven aan thema’s zoals duurzaamheid. Restproducten zoals oud brood worden meestal gezien als afval, terwijl het nog een heel waardevol product is. Er zit nog zo veel smaak en structuur aan. Wij bedenken wat we hier nog allemaal mee kunnen doen. Het oude brood verwerken we in ons nieuwe brood en we gebruiken ons oude brood voor het bakken van quiches. Ook de koffieshots die overblijven in de koffiemachine verwerken we in de chocoladetaart met rumrozijnen en frambozen. Onze prullenbak is een soort boegbeeld van gebrek aan creativiteit. Eigenlijk zou het heel mooi zijn als we die helemaal niet meer nodig zouden hebben.’

Hoe is Baking Lab begonnen?

Elise: ‘In eerst instantie was Baking Lab een ruimte voor mensen uit de buurt om samen te komen. Een plek waar de klant betrokken kon zijn bij het maakproces van het brood. Nu kunnen mensen hier producten komen proeven die wij ontwikkelen en maken. Ook kunnen ze workshops volgen en verschillende soorten meel en bloem kopen bij ons weegstation. Bij Baking Lab is de kleinschaligheid en autonomie belangrijk. Veel bedrijven worden steeds groter. Wanneer je opschaalt, is iedereen verantwoordelijk voor een steeds kleiner onderdeel van het systeem. Zo begrijp je minder van het geheel. Mensen worden dan een schroefje in een machine. Wij vinden het belangrijk mensen echt te betrekken. Daarbij helpt kleinschaligheid. Ik zie de kont en de mond van het bedrijf. Ik zie wat er in het café en in de bakkerij gebeurt. Als een individu zie ik het totaalplaatje. Dat is een verschil met grote bedrijven waar je nooit die kont en die mond ziet.’

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

Taylor: ‘Bij deze vraag is het belangrijk om na te denken wat een ideaal en succesvol Amsterdam is. Wat willen we bereiken als stad? Willen we zo rijk of zo gelukkig mogelijk zijn? Ik denk dat Baking Lab goed is in het herdefiniëren van succes. Als onze croissantjes op zijn, dan zijn onze croissantjes op. Naar mijn idee is dat succes, omdat het mensen kan leren hoe vraag en aanbod werkt. Het zorgt ervoor dat mensen meer in contact komen met het feit dat voedsel gemaakt en geoogst moet worden. Een ideaal en succesvol Amsterdam is in mijn ogen een plek waar diversiteit en de kwaliteit van leven van alle Amsterdammers gewaarborgd wordt. Een plek waar iedereen toegang heeft tot gezondheid en geluk. Wij als Amsterdammers hebben de verantwoordelijkheid om een plek te creëren waar mensen nieuwsgierig en spelend geïnteresseerd kunnen zijn in elkaar.’

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

Taylor: ‘Ik denk dat het belangrijk is naar elkaar om te kijken en kritisch te zijn naar waarom je bepaalde keuzes maakt. Je kunt niet veel fout doen zolang je nieuwsgierig bent naar wat de juiste weg is. Elise: ‘We leven in hele onzekere tijden. In deze tijd is het belangrijk kritisch en nieuwsgierig te zijn. Bij Baking Lab stellen wij daarom silly questions, omdat je van vragen stellen leert. Silly questions zijn vragen die heel vreemd, infantiel of dommig lijken. Wij vroegen ons bijvoorbeeld af of mensen de enige zijn die voedsel fermenteren. Het blijkt dat termieten dat ook doen. Die maken termietenheuvels waarin ze een soort microklimaten creëren waar schimmels zich huisvesten. Deze schimmels verteren het hout. Zo kunnen de termieten de voedingsstoffen eruit halen. Bijen bakken ook een soort brood: bee bread. Ze mixen bloempollen en honing en spugen daarop. In het spuug zitten enzymen die de moeilijk te verteren bloempollen afbreken. Samen met de microben uit de omgeving die het geheel fermenteren, wordt dit mengsel omgezet in een voedingsrijk product. Probeer dus eens los te laten wat je denkt te weten. Zo kom je op nieuwe inzichten.’

“

Een ideaal en succesvol Amsterdam is in mijn ogen een plek waar diversiteit en de kwaliteit van leven van alle Amsterdammers gewaarborgd wordt.

Tweet dit

Wat is jouw droom?

Taylor: ‘Het bakken van brood dwingt je om te vertragen. Deeg heeft tijd nodig om een lekkere smaak te ontwikkelen. Tijd is een heerlijk ingrediënt. Het zou mooi zijn als meer mensen dit trage proces zouden omarmen, niet alleen bij het maken van brood. Tijd biedt reflectie. Tijdens de  pandemie hadden mensen veel tijd om brood te bakken. Ik hoop dat mensen hier niet mee stoppen. Brood is overal en heeft onze cultuur grotendeels gevormd. Haast elke cultuur eet voedsel waarin ze gefermenteerde granen verwerken. Brood verbindt mensen. Ik hoop dat meer mensen dit gaan realiseren, want bread is dope and hella tasty!’

 

Elise: ‘Ik vind het mooi dat brood alle facetten van mens-zijn raakt. Brood raakt thema’s zoals cultuur, gezondheid, economie en geschiedenis. Brood kun je gebruiken om die thema’s open te leggen. Ik hoop dat mensen hier meer gesprekken over gaan voeren. Het liefst als je brood eet, met zijn allen rond de tafel. Samen eten en samen denken. Dat is het mooie aan brood: iedereen kent het. Iedereen begrijpt wat er gebeurt als er een brood net uit de oven komt. Gelukshormonen komen vrij en we weten, er is hier net iets moois gebeurd. Brood is een heel krachtig medium om mee te werken en thema’s zoals duurzaamheid te verkennen. Dat is wat brood is. Brood is het leven.

Klik hier voor meer blogs!
De-gezonde-stad1

De Gezonde Stad

De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doen wij door samen met een community van Amsterdammers en …

De Gezonde Stad
Mauritskade 64
1092 AD Amsterdam

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Meer klimaat

  • Klimaatrechtvaardigheid illu 2
    • Essay

    Kap met duurzaamheid, wees rechtvaardig

    'Duurzaamheid is een groene fopspeen.'

    22-07-2022
    • Shivant Jhagroe
  • Homestead in Kenya, East Africa
    • Politiek

    Waarom horen we niks over de honger in de Hoorn?

    18,4 miljoen mensen leven er in ernstige voedselonzekerheid.

    19-07-2022
    • Esha Guy Hadjadj
  • 2022_wk20_OneWorld_BomenEnOngelijkheid_DEF_WEB-8
    • Analyse

    Hittepolitiek: arme wijk, warme wijk

    Het maakt nogal uit in welke wijk je woont voor hoe heet je het deze week hebt.

    18-07-2022
    • Channa Brunt
Lees meer

Meest gelezen op OneWorld

  • CMS FORMAT antiwoke 4
    • Politiek

    De ‘war on woke’ is goed georganiseerd

    Rechtse politici in Europa kijken voor anti-woke-campagnes naar de VS.

    05-08-2022
    • Jacob Boersema
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 12.42.30
    • Sociaal onrecht

    Wat ‘woke’ écht betekent (en hoe het misbruikt wordt)

    Van racismewaarschuwing tot conservatief hondenfluitje.

    12-04-2022
    • Cole Verhoeven
    • Jacob Boersema
  • CMS FORMAT Marian Duff
    • Interview

    Museumdirecteur Marian Duff: ‘Het is tijd om mijn plek te claimen’

    Museum Oscam begon als pop-up, maar viert dit jaar zijn vijfjarige bestaan.

    01-08-2022
    • Seada Nourhussen
  • Seksueel_Racisme
    • Racisme

    ‘Ik val niet op zwarte mannen’: is dat racisme?

    Sommige queer datingapps werken 'seksueel racisme' in de hand.

    04-08-2022
    • Rocher Koendjbiharie

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

AbonneerDoneer

ALGEMEEN

  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Partners en onafhankelijkheid
  • Disclaimer & Privacyverklaring
  • Voor de pers

ABONNEMENTEN

  • Abonneer
  • Doneer
  • Abonnementsvoorwaarden

SAMENWERKEN

  • Mogelijkheden
  • Onze diensten
  • Met wie werken we samen?
  • Word ambassadeur

JOURNALISTIEK

  • Colofon
  • Magazine
  • Freelancers

Volg ons

© 2022 OneWorld

Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. Accepteren Instellingen
Cookiebeleid
Cookies op oneworld.nl Functionele cookies Overige cookies
Privacy-Overzicht +

Overzicht cookies op oneworld.nl

We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl

Functionele cookies +

Functionele cookies

Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Deze cookies kunt u niet uitzetten.

Overige cookies +

Overige cookies

In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.

Naam cookie Soort content
youtube_embed Youtube player embed
vimeo_embed Vimeo player embed
google_maps Google maps embed
twitter_widget Twitter social widget
soundcloud_embed Soundcloud player embed
instagram_embed Instagram embed