Partnerbericht

Bos Battle van start

Vandaag is de Bos Battle van Urgenda gestart in Gelderland: een zoektocht naar ruimte voor nieuwe natuur om bomen te planten. Want met meer bos wordt biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegengegaan. Bomen zorgen voor CO2 opslag, verkoeling, een betere afwatering, schonere lucht, bewezen blijere burgers en zijn een tehuis voor insecten en vogels. Op 12 en 18 maart worden in verschillende gemeentes bomen geplant die symbool staan voor de zoektocht. Trees for All doet mee aan de Bos Battle.

Met de Bos Battle hopen Urgenda en Trees for All ruimte te vinden voor nieuwe klimaatbossen. En natuurlijk ook mensen te inspireren om op allerlei plekken bomen te planten. Zoals op platte daken, in en rondom de bebouwde kom en langs (water)wegen. Of boeren die een voedselbos willen. De eerste bomen zijn vandaag geplant in Scherpenzeel, Buren, Culemborg, Zaltbommel en Ede.

Bomen: dé oplossing voor klimaatverandering

Meer bos is één van de meest effectieve en goedkoopste maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is het advies van de Europese wetenschappelijke raad en de reden waarom de Verenigde Naties de periode 2020-2030 heeft uitgeroepen tot het ‘decennium van natuurherstel’. Amerikaans onderzoek wijst uit dat grootschalige herbebossing 10 jaar van onze uitstoot kan compenseren. Behalve voor klimaatverandering, zijn bomen voor onmisbaar: ze werken als natuurlijke airco’s, filteren bomen fijnstof, huisvesten vele diersoorten en zijn ze goed voor onze (mentale) gezondheid.

Bomensoort

De bomen die vandaag en volgende week geplant worden zijn inheemse Nederlandse bomen gedoneerd door Treecenter Opheusden. Gekozen is voor een robuuste appelboomsoort die geen pesticide tegen schimmel nodig heeft en appels levert die ook door mensen met een appelallergie gegeten kunnen worden.

Vervolg: Regiotour biodiversiteit

Op 8, 9 en 10 mei gaat Urgenda op regiotour door Gelderland met thema biodiversiteit. Drie dagen reist Urgenda in elektrische auto’s met bestuurders, wetenschappers, ondernemers en burgers langs inspirerende projecten op het gebied van biodiversiteit. De eerste avond, 8 mei, is ingericht voor de Bos Battle: hier kunnen gemeenten hun vergroeningsplannen presenteren en elkaar inspireren. Een jury van vooraanstaande wetenschappers en ecologen kiest het meest innovatieve of effectieve plan.