Partnerbericht

Borstkanker; een vierde van de vrouwen is jonger dan 50

In oktober staan we niet alleen stil bij het virus dat ons in de ban houdt, maar ook bij een ziekte die jaarlijks nog steeds vele slachtoffers maakt. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt de diagnose borstkanker en 25% daarvan is jonger dan 50 jaar.

Hoewel de overlevingskansen door onderzoek enorm gestegen zijn, overlijden er jaarlijks nog steeds zo’n 3.000 mensen aan deze vorm van kanker. Op tijd ontdekken dat er iets niet klopt, is dus van levensbelang. Maar hoe herken je borstkanker nu eigenlijk?

 

Omdat het ook jou kan overkomen
Ziek zijn klinkt altijd ver weg. En dat is goed. Toch is weten dat het ook jou kan overkomen wel belangrijk. Struisvogelpolitiek helpt je niet om ziektes buiten de deur te houden helaas. Beter is het dus om regelmatig je borsten te controleren. Zet desnoods een reminder in je agenda. Want wees eerlijk ook over een paar jaar wil jij de Zebra tas van je (klein)dochter zelf inpakken toch? Confronterend? Gelukkig, want zo belangrijk is borstonderzoek!

Het knobbeltje
Je hebt vast wel eens van het knobbeltje bij borstkanker gehoord. Dat bobbeltje of knobbeltje kan een soort van knikker zijn maar kan ook heel anders aanvoelen. Bijvoorbeeld als een verdikking of verharding in je borst of als een stug plekje. Het kan rond zijn of langwerpig. In elk geval voelt het anders aan de het normale bobbelige weefsel dat je altijd in je borsten voelt. Zo’n knobbeltje kan wijzen op een tumor. In veel gevallen is het gelukkig een cyste, een met vocht gevulde holte, of een goedaardig bindweefsel knobbeltje. Laten checken is wel altijd belangrijk.

Let ook op andere aanwijzingen
Helaas zijn de symptomen niet alleen ‘knobbeltjes’ maar kunnen er ook andere veranderingen in je borst zelf of rondom je tepel zijn die een aanwijzing zijn van borstkanker. Je kunt daarbij denken aan een schilferig achtig gebied bij je tepel, een rode of gezwollen borst. Ook wanneer er vocht uit de tepel komt er tepel korstjes zijn of je tepels pijnlijk zijn, is dit een reden tot onderzoek bij een arts.

Eigenlijk zijn alle veranderingen die jij vreemd vindt of die er eerst niet waren, een reden om een afspraak bij je (huisarts te maken. Ook als het gaat om een plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst, putjes of deukjes in de huid of verandering in de textuur van je huid.

Zo help je je borsten gezond te houden
Je borsten helpen om gezond te blijven, is dus ook belangrijk. Dat doe je door een juiste maat bh te dragen. Een die dus niet knelt en goed ondersteunt. Voor het sporten kies je liever voor een goede anita sport bh. Deze helpen je borsten ondersteunen bij bewegingen die je tijdens het sporten maakt. Niet alleen bij grote borsten maar ook bij kleine borsten in ondersteuning bij sport nodig. Je borsten hebben namelijk veel meer te verduren dan jij in eerste instantie denkt. Voor kleinere borsten is er ook de sport bh met vulling. Zo heb je en de goede looks en een goede ondersteuning.