Vrouwen en mannen in kerk en vakbeweging
Voordat het zover is wil de dominee ons nog even spreken in zijn kantoortje. In korte tijd wordt ons veel duidelijk. Wij vragen hoe het komt dat er zoveel vrouwen en zo weinig mannen in zijn kerk komen. Hij zegt dat de vrouw uit de rib van de man is gemaakt. Dus van bloed en botten. Van levend weefsel. Dat maakt vrouwen spiritueel en emotioneel. De man (de eerste althans) is van stof gemaakt, van dor en ongeïnspireerd spul. Dat verklaart veel. Met de nodige bijbelteksten wordt het vlot onderbouwd. Daarna voert hij Jacobus ten tonele. Blij en tevreden verlaten we de dominee. Met een legitimatie voor Christelijk vakbondswerk op zak en een verklaring voor het feit dat het binnen de vakbeweging vaak zo'n stoffige bedoening is.

De ondernemersmentaliteit van Ghanezen
Op weg naar het vakbondsseminar valt ons op hoe goed de wegen in Accra zijn, hoeveel er gebouwd wordt en hoe goed de huizen zijn, zeker voor West-Afrikaanse begrippen. Bovendien zijn de straten, relatief schoon. We zoeken met ons reisgezelschapje, een Belgische vakbondsvrouw, een Afrikaanse "project officer" en twee CNV-ers een verklaring. Belangrijk is dat Ghana een redelijk goeie regering heeft en iets als een vrije pers. En daardoor ongetwijfeld minder corruptie dan in omliggende landen. Ghanezen lijken bovendien een ondernemende mentaliteit te hebben. Over de hele wereld verspreid, doen ze vaak goede zaken en sturen veel geld naar huis. Bovendien zijn Ghanezen, sommigen althans, gezegend met meer dan gemiddelde diplomatieke gaven. Koffi Annan is wel de bekendste. Tot zover onze amateur analyse van de hoopvolle situatie van Ghana.

Fusie en keuzevrijheid
Inmiddels zijn we bij het seminar aangeland. Er zijn er drie . Over gender, HIV/Aids en informele economie. Stuk voor stuk lievelingsthema's van de internationale ontwikkelingswereld. De deelnemers zijn vakbondsleiders uit nagenoeg alle Afrikaanse landen. Ze zijn daar, en wij dus ook, om deze week een nieuwe regionale vakbondsorganisatie voor 'gans' Afrika, op te richten. Een nieuwe organisatie die ontstaat door het samengaan van de "christelijke" regionale van het voormalige WVA en de meer socialistische regionale van het voormalige IVVV. De wereldorganisaties fuseerden deze maand precies een jaar geleden in Wenen in de ITUC. Nu zijn de regio's aan de beurt. Dan stopt het fusie proces. Want het is nadrukkelijk de bedoeling dat werknemers in hun eigen land de vakbond kunnen kiezen of opzetten die past bij hun levensovertuiging.

Ghana, 25 november, Bert van Boggelen

De volgende weblogs – einde van een Afrikaanse vakbondsorganisatie

CNV Internationaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer